130 let
Brankář Petr Mrázek inkasuje gól na ledě St. Louis.

Brankář Petr Mrázek inkasuje gól na ledě St. Louis. | foto: ČTK

V Kanadě nechtějí evropské gólmany. Už zakázali příchod juniorů

Sport
  •   18:58
PRAHA - Onřej Pavelec, Michal Neuvirth nebo Petr Mrázek se do nejvyšších hokejových soutěží za mořem propracovali přes nižší zámořské soutěže. V budoucnu to už ale čeští brankáři tak jednoduché mít nebodou. Kanadská unie totiž zakázala angažovat evropské gólmany.

Nebyla to jen slova do větru, Kanaďané se rozhodli vyřešit svou brankářskou krizi drastickým řešením, které avizovali už v květnu. Od roku 2014 nesměji kluby juniorské CHL (Canadian Hockey Leagues) draftovat evropské brankáře.

"Brankář je nejdůležitějším postem v hokeji," citovala  prezidenta největší mládežnické soutěže na světě Davida Branche. "Uznali jsme, že musíme kanadským brankářům poskytnout více možností v našich ligách, aby se dokázali prosadit i na seniorské úrovni."

ČTĚTE TAKÉ

Toto rozhodnutí má pomoci ukončit brankářskou krizi, s níž se hokejová Kanada nyní potýká. V letošní nominaci na Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana NHL jsou Švéd, Rus a Fin. Juniorům zase vládl český hokejista Patrik Bartošák.

Kanada momentálně nemá ani jednoho elitního gólmana, který se mohl stát jasnou jedničkou na očekávané olympiádě v Soči. Chyba je prý v mládežnických ligách, kde dostávají přednost starší Evropané před mladšími domácími talenty.

"Možná bych nikdy nehrál NHL, kdybych musel v juniorce soupeřit s evropskými gólmany," prohlásil nedávno někdejší ceněný brankář Ron Tugnutt.

Druhý Pavelec v Kanadě nevyroste

Nové omezení výrazně ovlivní i českou scénu. Vždyť s výjimkou veterána Vokouna všichni čeští brankáři, kteří tuto sezonu nastoupili v NHL, brzy odešli do kanadských juniorek.

Ondřej Pavelec hrál QMJHL, Michal Neuvirth s Petrem Mrázkem zase OHL. Už jednou zmiňovaný Patrik Bartošák se letos prosadil také v poslední ze tří soutěží WHL. Ani jeden z nich před odchodem za moře neměl extraligový start.

Konkurence na domácích kluzištích tak zřejmě poroste. Jestliže totiž talentovaní gólmani neodejdou hrát univerzitní hokej do USA, zůstanou v Česku delší dobu a možná také už navždy. Z Evropy je totiž cesta do NHL vždy o něco složitější.

Poslední možností, jak budou celky v CHL moci získat evropského gólmana, bude juniorský draft v červenci Do čtyř let, kdy vyprší všechny kontrakty, pak už žádný evropský brankář v soutěži nezbude.

Autor: