130 let

Hokejový trenér Vladimír Růžička (23. dubna 2019) | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Kouč mistrů světa Růžička přebírá extraligový Litvínov. Dosavadní trenér Országh končí po dvou výhrách

Sport
  •   15:42
Olympijský vítěz z Nagana a trenér mistrů světa z roku 2005 a 2010 Vladimír Růžička se vrací do extraligy, převezme hokejový Litvínov. Dosavadní kouč Vladimír Országh končí i přesto, že poslední dva zápasy vyhrál. Růžička začal s dospělým hokejem právě v Litvínově, odkud v sezoně 1989/90 přestoupil rovnou do NHL.

Růžička podepsal smlouvu zatím do konce této sezony. Klub změnu na trenérské lavičce oznámil v úterý odpoledne na svém webu. Zdroje iDNES.cz tvrdí, že v klubu nepanuje dobrá nálada, hráči údajně nejsou spokojeni s napjatou atmosférou.

Růžičkovým pomocníkem bude dosavadní asistent Václav Sýkora, trenérem brankářů dál zůstává Zdeněk Orct.

„Vláďa (Růžička) je trenér, který má za sebou spoustu zkušeností na klubové i reprezentační úrovni. Věřím, že nám pomůže stabilizovat výkony mužstva,“ uvedl generální ředitel klubu Pavel Hynek.

Vladimír Országh dříve koučoval Litvínov, teď je asistentem trenéra v Třinci.
Hokejový trenér Vladimír Růžička (23. dubna 2019)

K Országhovi dodal: „Vladovi děkujeme za práci a odvedené služby v našem klubu. Přejeme mu hodně štěstí ve sportovním i rodinném životě.“

Růžička v minulé sezoně trénoval extraligový Hradec Králové, v tomto ročníku vedl prvoligové Trhače z Kadaně, kteří mají po 18 zápasech hrozivých nula bodů.

S majitelem kadaňského klubu Petrem Klímou se domluvil, že v případě nabídky z nejvyšší české soutěže může jít.

Klíma pro iDNES.cz uvedl: „Mluvil i se Zlínem, ten pak psal, že se nedohodli na financích. Takového trenéra nám nenahradí nikdo, a to říkám z mého hokejového pohledu, ne proto, že jsme kamarádi a vyrůstali jsme spolu.“

„Růža je jeden z nejlepších trenérů v Evropě. Kluci se od něj hodně naučili, i když výsledky nebyly takové, jaké bychom si představovali. Ale Růža jim ukázal, kudy vede cesta do vyšších soutěží,“ doplnil.

Růžička v mlze. Sní o KHL, pomáhá Kadani. Pryč může kdykoli, hlásí Klíma

Vedení Litvínova se zřejmě zdá, že kabina potřebuje impuls. Po 21 zápasech má 28 bodů a klubu ze severozápadu Čech patří desátá příčka v tabulce.

Růžička se představí poprvé příští pátek 19. listopadu po reprezentační pauze v domácím utkání proti Mladé Boleslavi.

Za sebou má bohatou hráčskou i trenérskou kariéru. V NHL nastoupil do 233 zápasů (167 bodů), hrál za Edmonton Oilers, Boston Bruins a Ottawa Senators.

V Evropě prošel slovenským Trenčínem, na začátku kariéry právě Litvínovem a později švýcarským Zugem a především pražskou Slavií.

Jako trenér dovedl Slavii v letech 2003 a 2008 k titulům v extralize, vedl i Chomutov, který ale v roce 2019 sestoupil z extraligy a prošel si krachem.

Autoři: Robert Rampa, Petr Bílek