130 let
Vokoun opět chytá.

Vokoun opět chytá. | foto: ČTK

Vokoun v NHL dál září, vychytal třetí nulu

Sport
  •   12:21
BOSTON - Třetí čisté konto z posledních čtyř zápasů vychytal v hokejové NHL český brankář Tomáš Vokoun. Ve čtvrtečním utkání v Bostonu zlikvidoval 40 střel i čtyři penalty a dovedl Floridu k vítězství 1:0 po samostatných nájezdech.

 Rozhodující gól vstřelil ve čtvrté sérii závěrečného rozstřelu Cory Stillman.

Vokoun se vyznamenal zejména v prostřední dvacetiminutovce, v níž Bruins přestříleli Panthers v poměru 19:1. "Druhou třetině jsme vyloženě jenom přežili," poznamenal český gólman, který byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

"To, co se v druhé třetině dělo, si nedovedu vysvětlit," kroutil hlavou trenér Panterů Peter DeBoer, který už mohl zařadit do sestavy uzdravené útočníky Radka Dvořáka s Kamilem Krepsem. "Ale v třetí třetině jsme zase zabrali, zvýšili bojovnost a myslím, že jsme soupeře přehráli," dodal DeBoer.

Jenže rozuzlení nepřineslo ani prodloužení a dlouho byli všichni střelci neúspěšní i v samostatných nájezdech. "Když se nikdo neprosadil ani v první sérii penalt, napadlo mě, že snad dneska gól vůbec nepadne," prohlásil Vokoun.

Až osmý střelec v pořadí Cory Stillman dokázal vyzrát na Tima Thomase a zajistil pro Pantery bod navíc. Hosté tak přerušili počínající sérii dvou porážek. "Ale dva body jsme si dneska zasloužili my," litoval po utkání brankář Bostonu. "Florida sice měla pár šancí, jenže my jich měli daleko víc. Ale s vědomím, že jsme vyhráli předchozí dva zápasy, se tahle prohra dá snést," dodal Thomas.

Povedený večer prožil také český útočník Tomáš Plekanec z Montrealu. V duelu na ledě Phoenixu přihrál na tři góly a přispěl k vítězství Canadiens 4:2. Jednu branku Kojotů vstřelil jeho krajan Robert Lang.

Plekanec zásoboval své spoluhráče přesnými přihrávkami jako na běžícím pásu. Jednu z nich proměnil ve vedoucí gól v 28. minutě v přesilové hře Michael Cammalleri. "Když dostanete tak skvělou přihrávku, puk prostě musí skončit v síti," ocenil Cammalleri.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz