130 let
David Krejčí.

David Krejčí. | foto: Reuters

Zbraně Bostonu: tvrdost a dokonalý Krejčí

Sport
  •   18:00
PRAHA - Před šesti dny byly dole. Vancouver vyhrál oba domácí duely finále Stanley Cupu a zdálo se, že je svém prvnímu zisku svatého grálu velmi blízko. Jenže ze dvou duelů na východním pobřeží USA si vezou domů "Kosatky" dvě prohry a skóre 1:12. Před pátým soubojem na ledě Vancouveru (v noci z pátku na sobotu od 2:00 hodin) se zdají být v lepší pozici hráčí Bostonu Bruins. Zde jsou možné příčiny...

1. TVRDOST: Hráči Bostonu slibovali soupeři před třetím zápasem pořádné peklo. A jak slíbili, tak také učinili. Říznosti "Medvědů" přidal i zákeřný faul Roma hned v úvodu třetího souboje na Hortona, který znamenal pro oba konec v sérii (Rome dostal čtyřzápasovou stopku, Hortona nepustí zpět na led otřes mozku). 

Po ospalém zbytku první třetiny svého soka totálně zničili a v nastoleném trendu pokračovali i ve čtvrtém souboji. Tvrdosti svěřenců Clauda Juliena napomohl návrat drsňáka Shawna Thorntona do sestavy.

Horton po brutálním ataku Romeho.

2. PŘESILOVKY A OSLABENÍ: Do finálové série vstupovaly oba soupeři v naprosto rozdílném rozpoložení. Přesilovky Canucks byly nejlepší v play off, naopak Boston se mohl "chlubit" nejhorší bilancí finalisty Stanley Cupu v historii. První dva zápasy to jen potvrdily. Jenže přišel třetí duel a nastal zlom. Vancouver na ledě Bostonu neproměnil ani jednu ze dvaceti přesilovek, naopak dvakrát při nich inkasoval. Domácí dokázali ze třinácti přesilovek využít dvě.

3. DOKONALÝ KREJČÍ:
Boston - Vancouver (David Krejčí slaví branku).
Příliš silné slovo? Nikoliv. Český útočník je nejproduktivnějším hráčem play off, nejlepším střelcem, má na svém kontě i nejvíce bodů ze všech hráčů ve finálové sérii (5 bodů za gól a čtyři asistence). Dominuje téměř při každém střídání a je jedno zda hraje proti obranářské lajne Canucks nebo proti té elitní s bratry Sediny. Tři plusové body za účast na ledě budiž důkazem.

4. NEPRŮSTŘELNÝ THOMAS:
Tim Thomas likviduje šanci Vancouveru.
Jestliže je Krejčí hlavní postavou mezi hráči v poli, pak bostonský gólman zatím jasně zastiňuje své protějška Roberta Luonga. Jistě, ve druhém duelu se podepsal pod vítěznou branku Burrowse, ale od té chvíle? Bezchybný. Ze 79 střel inkasoval jednou, celkem i se zápasy ve Vancouver dostal ve finálové sérii jen pět branek při procentuální úspěšnosti 96,4 procenta.

5. NEVIDITELNÍ SEDINOVÉ:
Tim Thomas likviduje Henrika Sedina.
Henrik a Daniel Sedinové. Jeden vyhrál kanadské bodování NHL loni, druhý letos. Henrik byl v čele statistik i v letošním play off. Jenže jen do finále. V něm oba dohromady nasbírali pouhé dva body, v účasti na ledě mají celkem čtyři záporné body. Henrik Sedin poprvé vypálil na Thomase až ve čtvrtém duelu. Vancouver = Sedinové, Sedinové = Vancouver. Tato rovnice platila, platí a bude platit. Pokud švédská dvojčata nezapnou, šance kanadského celku na zisk vytouženého Stanley Cupu klesnou k nule.

Autor: Antonín Vavrda