130 let

Kapitán Bostonu Zdeno Chára | foto: ČTK/AP

Co po kariéře? Chára už ví. Získal licenci realitního makléře

Sport
  •   11:38
BOSTON/PRAHA - Až si bude jednou slavný český chirurg Bohdan Pomahač v Bostonu hledat nové bydlení, možná mu přijede ukázat nabídky Zdeno Chára. Slovenský kapitán hokejistů Bruins se stal certifikovaným realitním makléřem pro stát Massachusetts.

Obrovitý šéf defenzivy Zdeno Chára vede Boston stejně jako každý rok do play off NHL - jeho tým má na postupové pozici aktuálně šestibodový náskok před Floridou.

Když však zrovna nehraje, myslí také na to, co bude dělat, až ukončí hokejovou kariéru.

„Při cestování v autobusech a v letadlech máme spoustu volného času a já ho nechtěl strávit jen hraním karet nebo sledováním filmů,“ řekl sedmatřicetiletý bek deníku Boston Globe.

Už při angažmá v Ottawě studoval finanční plánování na Algonquinské vysoké škole. V kariéře se naučil čtyři cizí jazyky (rusky, švédsky, anglicky a německy), k tomu pochopitelně hovoří i slovensky a česky. A na podzim absolvoval kurz pro realitní makléře, na jehož konci získal licenci pro americký stát Massachusetts.

Torey Krug (47) oslavuje s obráncem Zdeno Chárou (33) a Davidem Krejčím (46) gól.
Chára krosčekoval Hertla do obličeje.

„Do budoucna si chci nechat co nejvíc dveří otevřených,“ řekl Chára deníku Boston Globe, jenž informoval o jeho mimohokejovém úspěchu.

Realitní kurz mohl slavný hokejista absolvovat proto, že byl sedm týdnů na marodce se zraněnými vazy v koleni. „Když odpadlo cestování s týmem, měl jsem najednou spoustu času. Hlavně na začátku rehabilitace jsem se zúčastnil několika kurzů a ty jsem ukončil zkouškou,“ popisoval.

Teď už je fit a od té doby, co se rozehrál, Boston znovu vítězí - v lednu vyhrál osm z 12 utkání, ze čtyř únorových duelů vyhrál dva a jeden dovedl do prodloužení. Chára má ve 34 startech této sezony 13 bodů.

V NHL má slovenský velikán smlouvu až do roku 2018. Kdyby se však rozhodl skončit dřív, má spoustu možností, kam vrhnout svou nezdolnou energii.

Autor: Michael Langr