Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rambo: Chci, aby mě moje země milovala. Oznámil za Casillase konec akční hrdina?

Sport

  11:00
MADRID - Legendární brankář Iker Casillas naznačil neobvyklým způsobem konec ve španělské fotbalové reprezentaci. Po vyřazení v osmifinále mistrovství Evropy umístil na Twitter video z poslední scény filmu Rambo 2.

Iker Casillas po vyřazení Španělska z ME 2016. foto: Reuters

Sylvester Stallone alias John Rambo na konci druhého dílu slavné akční série říká: „Chtěl bych, aby nás země milovala, jako my milujeme tuhle zemi.“

Nemusí mít obavy - Casillas je ve Španělsku modlou. Vždyť mu fanoušci za výkony v reprezentaci dali přezdívku „Božský Iker“.

Casillas sice ještě jasně neřekl „Končím!“, ale velká španělská média jakoMarca nebo AS berou tweet se vzkazem z Ramba jednoznačně - znamená Casillasův konec v národním týmu.

Končí tak šestnáct let dlouhá éra, ve které Casillas táhl Španělsko za úspěchy. Jako jednička národního týmu se podílel na triumfy na mistrovství světa 2010 a mistrovství Evropy 2008 a 2012.

Casillas, který před rokem přestoupil z Realu Madrid do Porta, odehrál za španělskou reprezentaci 167 zápasů. Tolik jich v národním týmu neodehrál žádný jiný Evropan. Byť ho dříve nebo později pravděpodobně překoná italský gólman Gianluigi Buffon, jenž ztrácí osm utkání a v italské reprezentaci ještě končit nehodlá.

„Jsem šťastný, že jsem odehrál nejvíc reprezentačních utkání ze všech evropských fotbalistů v historii, ale zároveň to znamená, že konec kariéry se blíží víc a víc,“ řekl Casillas před časem.

V reprezentaci hrál od roku 2000. Postupně si vybudoval pozici jasné jedničky, kterou však před aktuálním šampionátem ztratil a dělal „jen“ dvojku Davidu de Geovi.

„Posadit Ikera mezi náhradníky bylo nejtěžší rozhodnutí v životě,“ přiznal španělský trenér Vicente del Bosque.

Španělsko však zklamalo. V základní skupině sice porazilo Česko (1:0) a Turecko (3:0), ale následně prohrálo s Chorvatskem (1:2) a v osmifinále vypadlo s Itálií (0:2).

Definitivně tak skončila zlatá éra španělského fotbalu, který v letech 2008 až 2012 dominoval. Casillas a spol. však po mistrovství světa 2014 (konec po základní skupině) nezvládli ani evropský šampionát.

Nová doba už bude bez Casillase.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...