130 let

Úvodní ceremoniál k zahájení MS v egyptské Káhiře. | foto: Reuters

VAVRDA: První zkouška (ne)vyšla. Jestli se chce od házenkářské MS inspirovat olympijský výbor, Hry nebudou

Sport
  •   7:12
Káhira - Na první pohled to může vypadat, že se ve světě házené vlastně až tak moc neděje. V letech 2011 a 2013 vybojovali Dánové stříbrný double, následoval na čtyři roky propad, nyní se vrátili zpět na vrchol a k olympijskému titulu přidali druhý světový v řadě.

Naprosto suverénně, za poslední dva hlavní mezinárodní turnaje vyhráli všech devatenáct duelů, pouze čtvrtfinále letos v Egyptě proti srdnatým domácím potomkům faraonů až po penaltovém rozstřelu.

V tomto ohledu paráda, stejně si zaslouží pochvalu právě domácí házenkáři, kteří na palubovkách skutečně nechali srdce, jak slibovali. Skvělými výkony se prezentovali také stříbrní Švédové, oba poražení semifinalisté – Španělé s Francouzi – a též nakonec pátí Maďaři.

Úvodní ceremoniál k zahájení MS v egyptské Káhiře.
Házenkáři Dánska obhájili titul mistrů světa. Ve finále porazili Švédsko 26:24.

Jenže zde je třeba pochvalná slova utnout. Pořadatelé využili turnaje k politické propagaci, ostatně v čele světové házené stojí Egypťan Hassan Moustafa přezdívaný „házenkářský Blatter“ dle bývalého kontroverzního prezidenta FIFA, Švýcara Seppa Blattera.

I to o něčem svědčí. Moustafa je často schopen jít „přes mrtvoly“, což dokázal i nyní, když až téměř do poslední chvíle prosazoval turnaj za účasti diváků.

Plán padl ve chvíli, kdy se na zadní postavila většina kapitánů účastníků šampionátu. Že to byl od hráčů krok správným směrem, dokazují následně problémy některých výprav.

Kapverdy musely turnaj opustit, protože kvůli covidu v týmu už neměl kdo hrát, Slovince někdo přiotrávil jídlem, do „bublin“ se podle hráčů dostávali lidé, kteří v nich neměli co dělat. Slova pořadatelů o více než 1500 PCR testech denně a chvále z celého světa zněla v kontextu tohoto skoro až posměšně.

Bude nesmírně zajímavé sledovat, jaké další výstupy budou následovat. Proč? Jednoduše proto, že házenkářské MS bylo první skutečně globální sportovní akcí v době covidové, či proto, že v poslední době sílí hlasy pro definitivní zrušení té největší, olympijských her v Tokiu.

A jen tak mimochodem, šéf MOV Thomas Bach krátce po finále Moustafovi pogratuloval a řekl, že je pro něj inspirací...

Autor: Antonín Vavrda