130 let
Posádka Cambridge. Milan Bruncvík druhý zleva

Posádka Cambridge. Milan Bruncvík druhý zleva | foto: Reuters

Názor

TIME OUT LN: Bruncvíkova ohlášená penalta

Sport
  •   9:00
Kdesi v Praze na Vltavě si veslař usmyslí, že předvede s vesly kousek, jaký v republice ještě nikdo nikdy nezvládl, a podřídí tomu všechno. Prostě se chystá a pak do toho jde. A zrovna v tradičním závodě univerzitních osmiveslic Oxford Cambridge na Temži.

Bělehradská penalta Antonína Panenky z roku 1976 byla také fantastická - fotbalista v závěru finále mistrovství Evropy předvedl svůj dloubák světu i slavnému Maierovi v bráně v rozhodujícím okamžiku. Vrchol umění, drzosti a pevných nervů. Vysloužil si potlesk, který zní i dnes, po téměř 37 letech.

Těžko říct, po kolika letech se ještě bude aplaudovat kumštu Milana Bruncvíka. Na rozdíl od Panenky, který logicky předem o své chystané penaltě hovořit nemohl, tenhle chlapík už rok před loňským odchodem do Cambridge mezi veslaři mluvil o touze po studiu na prestižní univerzitě a po účasti ve slavném závodě. Oba, Panenka i Bruncvík, patří mezi bořiče hranic. Dílko Milana Bruncvíka však má ještě jedno plus. Co řekl, to téměř s jistotou udělá. Prosadil se do nedělního závodu, který dosud žádný český veslař neabsolvoval.

Autor: Jiří Jakoubek