130 let

Zlínští hokejisté se radují s fanoušky po postupu do finále. | foto: MAFRA - Luděk Ovesný

Názor

TIME OUT LN: Je správné, že jsou hokejisté placeni z veřejných peněz?

Sport
  •   9:00
PRAHA - Hokejisté nejsou privilegovaní. Ano, jejich pracovní kariéra je kratší než u jiných profesí, ale to není argument, kterým by si mohli obhajovat velice nadstandardní příjmy. Hokejem přece jejich život nekončí.

Jistě, hráčům se může po konci kariéry těžko shánět nová práce, když se za celý život nic jiného nenaučili, ale podobný problém musí ve svém životě řešit i „obyčejní“ lidé.

Zvlášť v dnešní době, kdy se evropské hospodářství pořád nemůže vzpamatovat z nekonečné krize a spousta z nich má strach o místo či ho dokonce přetěžce shání.

Tohle není závist, spíš upozornění na realitu. O hokeji se často říká, že je to především byznys. Tak se podívejme, jak to funguje v NHL, soutěži, která je pro zbytek hokejového světa vzorem: ta z velké míry žije ze vstupného a z peněz za televizní přenosy.

Pokud o ni nebude zájem, nebudou vysoké kontrakty. Ve zdravém prostředí se nabídka odvíjí na základě poptávky. Takhle to ale v Česku nefunguje. Peníze cpou do hokeje z nejrůznějších důvodů bohatí nadšenci a v mnoha případech také města ve formě dotací.

Nebýt jich, řada hráčů by nedostávala tolik. I tahle dobře myšlená pomoc sportu totiž může za přeplácení. Je to spravedlivé? Je správné, že jsou hokejisté placeni z veřejných peněz?

Autor: