130 let

Petra Kvitová | foto: Reuters

ANKETA LN: Kdy bude Kvitová první na světě?

Sport
  •   16:00
Petra Kvitová se po úspěchu v tureckém Istanbulu, kde vyhrála Turnaji mistryň, posunula na druhé místo žebříčku za Caroline Wozniackou. Kdy se dostane před Dánku na trůn světového tenisu?

Denisa Chládková, bývalá reprezentantka
Pokud bude dál hrát takhle, tak třeba hned na začátku příštího roku… Petra momentálně hraje opravdu skvěle, nejrychlejší tenis z celého ženského okruhu a bude chvíli trvat, než ji někdo dožene – vzpomeňte si na éru sester Williamsových. Nový rok bude pro ni ale jiný v tom, že se od ní už vítězství začnou čekat. Vše záleží i na její psychice a zdraví. Tenisově na to má, ale je to více faktorů dohromady.

Ivo Kaderka, šéf Českého tenisového svazu
Na to se mě už ptal jeden novinář před fedcupovým zápasem v Belgii. A já řekl, že se Petra stane brzy jedničkou. To samé jsem pak zopakoval také panu prezidentu Klausovi, když jsme se dívali na tenis na Štvanici. "Myslíte?" říkal mi tehdy a já byl o tom přesvědčen. Ale já věřím i tomu, že má na to být na trůnu dlouho, bude-li zdravá. Je vítězný typ a má to v hlavě srovnané. A hlavně: chce na sobě pracovat.

Barbora Záhlavová-Strýcová, 44. hráčka světa
Asi už opravdu záleží jen na čase, Petra hraje skvěle. A jestli vydrží, tak se na trůn dostane. Podle mě bude taky dost záležet, zda obhájí a získá další body do žebříčku v lednu na Australian Open. Tam musí jít přes čtvrtfinále, které hrála loni. A jestli může být jedničkou dlouhodobě? Záleží na zdraví a na tom, ustojí-li tlak od sponzorů a médií. Jenže ona je na tom psychicky dobře, to mi věřte.

Jan Kodeš, vítěz Wimbledonu z roku 1973
Víte, ten žebříček je trochu nevyzpytatelný, někdy úplně neodpovídá aktuální formě. O útok na trůn by se podle mě měla pokusit do července, než vypukne období kolem Wimbledonu – tam bude mít jako vítězka těžké obhájit body z letoška. Petra hraje nejlepší tenis, je odvážná a mladá, navíc levačka – jiný takovýhle talent ženský tenis nemá. Uvidíme ale, jak se příští rok zvednou sestry Williamsovy či Clijstersová.

Anketa

Bude Petra Kvitová v budoucnu světovou jedničkou ženského tenisu?

Ano, schopnosti na to má 161
Ne, druhé místo je její maximum 159
Autor: Lidové noviny