130 let

Milan Baroš se připravuje na barážové utkání. | foto: ČTK

Baráž se může hrát až v neděli

Sport
  •   16:34
PRAHA - Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) vyslala delegáta, aby zkontroloval stav hřiště v norském Oslu, kde se má v sobotu hrát první barážový zápas.
Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) už učinila první krok, aby předešla blamáži s rozbláceným trávníkem v Oslu, kde se bude hrát sobotní zápas norských a českých fotbalistů o účast na mistrovství světa.

Do dějiště zápasu ve čtvrtek vyšle s jednodenním předstihem jednoho ze tří delegátů, kteří jsou na utkání nominováni. Úterní žádost Českomoravského fotbalového svazu sice nelze
považovat za oficiální protest, ale FIFA se dopisem vážně zabývala.

"Naši žádost podrobně přezkoumali a prvním opatřením je předčasný odjezd delegáta do dějiště zápasu. Ten rozhodne o tom, jaká budou další opatření," přiblížil generální sekretář svazu Petr Fousek v rozhovoru současný stav zákulisních jednání.

Mluvčí norského fotbalového svazu Roger Solheim pochybuje o tom, že by česká strana se stížností na hrací plochu stadionu Ullevaal v Oslu mohla uspět. "Jednoduše si nedokážu představit, že by se to mohlo stát," citoval dnes norský deník Aftenposten Solheimovo stanovisko k možnosti přesunout zápas na jiný stadion.

"Nevím, zda se to někdy v minulosti stalo, ale já to považuji za čistě hypotetickou otázku," podotkl. "Pokud si bude norský fotbalový svaz myslet, že hřiště splňuje svůj účel a že lze
odehrání zápasu na stadionu Ullevaal ze sportovního hlediska ospravedlnit, pak se zde utkání bude konat.

Fotbal se v Evropě hraje na daleko horších hřištích, než je to, které můžeme v sobotu nabídnout," dodal Solheim.

Česká žádost ale s případným přeložením zápasu ani neoperovala. "O přeložení zápasu nelze příliš uvažovat, veškeré organizační náležitosti jsou v takové fázi, že to není možné.
Spíše chceme dosáhnout toho, aby norská strana udělala pro přípravu trávníku maximum," tvrdí Fousek.

Podle dnešního internetového vydání listu Aftenposten nicméně v úterý kluboví funkcionáři Rosenborgu Trondheim oznámili, že by jejich klub byl ochoten nabídnout svůj stadion Lerkendal pro případné pořádání zápasu s Českou republikou, pokud to bude
norský fotbalový svaz považovat za vhodné řešení situace.

Vyloučit prý ale zcela nelze možnost, že by se delegát s rozhodčím v den utkání rozhodli zápas odložit na neděli. "Reglement takovou možnost skutečně umožňuje," uvedl Fousek.
Doplnil, že vedení českého týmu trvá na tom, aby se páteční oficiální trénink uskutečnil na Ullevaalu a v nezkrácené podobě.

Důležité ale také bude, jaké bude v nejbližších dnech v Oslu počasí. Dnes je tam zataženo, hrozí občasné přeháňky, v poledne bylo devět stupňů nad nulou. Pesimističtější je ale předpověď na další dny: nejhorší počasí má přijít v pátek v noci a v den utkání, kdy meteorologové předpovídají déšť. Ten by stav plochy na Ullevaalu ještě výrazně zhoršil.

Vedení norské reprezentace neustálé dotazy novinářů na hrací podmínky v Oslu již unavují. Asistent trenéra norského národního týmu Stig Inge Björnebye zdůraznil, že podmínky budou stejné pro obě mužstva.

Norové prý s ohledem na špatný trávník svou herní strategii příliš měnit nehodlají. "Bude to těžké pro obě mužstva. Když budeme hrát hodně po stranách hřiště a dlouhé míče, můžeme
doufat, že budeme za těchto podmínek lepší než Češi," uvedla norská hvězda John Carew.
Čeští fotbalisté se nechtějí na stav hrací plochy vymlouvat.

Někteří navíc měli již dříve informace, že v Oslu je špatný trávník a tak trochu s tím počítali. "Klubový spoluhráč Luca Toni mě upozorňoval, že když tam hráli v kvalifikaci s Itálií, že to
bylo hodně špatné. A to jsme ještě nikdo nevěděli, jak to vypadá nyní," uvedl obránce Fiorentiny Tomáš Ujfaluši.

Ten stejně jako trenér Brückner připomněl kvalifikační duel mistrovství Evropy před třemi lety v Moldavsku. "Tam se také hrálo na bahně a zvládli jsme to," prohlásil český obránce.
Autor: