130 let

Basketbalistky Gambrinusu Brno porazily polskou Gdyni | foto: Igor Šefr, ČTK

Basketbalistky Brna porazily v Evropské lize Gdyni

Sport
  •   19:30
BRNO - Basketbalistky Gambrinusu Brno dnes porazily v sedmém kole Evropské ligy polský tým Lotos Gdyně vysoko 94:60 a upevnily si vedení ve skupině B.

České mistryně rozhodly o svém šestém vítězství v soutěži už v prvním poločase,
v němž získaly náskok 27 bodů. Jejich nejlepší střelkyní byla Američanka Miltonová-Jonesová s 21 body.

Gdyně držela krok pouze dvě minuty, kdy ještě v utkání vedla 4:2. V dalším průběhu už vzaly do rukou režii rychle hrající Brňanky. Trenér Jan Bobrovský zařadil do základní sestavy vedle obou Američanek Miltonové a Salesové trojici reprezentantek
Kulichovou, Machovou a Vítečkovou.

Silná sestava se pak postarala o jedenáctibodovou šňůru v průběhu šesti minut a získala nejen náskok 13:4, ale také potřebný klid.  Akce Brňanek zdobila rychlost i přesná koncovka. Polská obrana nestačila bleskovým akcím čelit, jednoduché útoky do podkošového prostoru dokázaly domácí basketbalistky jistě zakončovat.

Po deseti minutách už Brno vedlo 24:12 a stejný průběh měla i druhá čtvrtina, ve které domácí na tempu ještě přidaly. Navíc se rozstřílela Miltonová, která za první poločas zaznamenala 19 bodů.

Polky herně zaostávaly, problémy s domácí obranou měla zejména nejlepší střelkyně Gdyně Bibrzycká, která za celý první poločas poprvé skórovala tříbodovým pokusem až těsně před přestávkou. Částečně držela krok pouze bývalá brněnská hráčka
Gordana Kovačevičová.

Po změně stran vsadila Gdyně na zónovou obranu, kterou chvílemi přibrzdila další nárůst skóre v její neprospěch a vyrovnala průběh hry. Výkonu polské Gdyně pomohlo i stažení nevýrazné Bibrzycké.

Brňanky se opět rozehrály v závěrečné čtvrtině, v podkošových soubojích se prosazovala Slovenka Kováčová a tempo hry diktovala na rozehrávce Machová, které se rovněž dařilo i střelecky. V závěru už Gdyni očividně docházely síly.