130 let

Český tenista Tomáš Berdych | foto: ČTK

Berdycha čeká bitva s Djokovičem: bude spoléhat na servis

Sport
  •   9:00
LONDÝN - Tenista Tomáš Berdych se chce ve čtvrtfinále Wimbledonu proti světové jedničce Novaku Djokovičovi držet své hry - především tedy musí dobře podávat. Ve středečním utkání také zkusí Srba udržet co nejvíce za základní čarou, aby jeho údery neměly potřebnou délku. Utkání můžete od 14:00 sledovat v on-line reportáži.

Berdych má s Djokovičem výrazně zápornou bilanci. Prohrál s ním třináct z patnácti zápasů, ale naposledy ho letos na antuce v Římě z mečbolu porazil. Vyhrál rovněž jediný vzájemný duel na trávě - před třemi lety v semifinále Wimbledonu.

"Bylo by hezké mít s ním skóre dva nula na trávě," usmál se Berdych, který může být po Janu Kodešovi a Ivanu Lendlovi dalším českým rodákem, který se v Open éře dostane do semifinále Wimbledonu alespoň dvakrát. Djokovič si prohru z roku 2010 pamatuje. "Tenkrát jsem nehrál nijak dobře, ale musí se nechat, že Tomáš byl výborný. Umí hrát na trávě a očekávám těžký zápas," řekl nejvýše nasazený Srb.

Středeční program:

(začátky 14:00)

  • Centrální kurt: Ferrer (4-Šp.) - Del Potro (8-Arg.), Verdasco (Šp.) - Murray (2-Brit.)
  • Kurt č. 1: Djokovič (1-Srb.) - Berdych (7-ČR), Janowicz (24-Pol.) - Kubot (Pol.)

Světovou jedničku dvakrát po sobě ale Berdych dosud v kariéře porazit nedokázal. Jeho bilance s prvními hráči žebříčku ATP je čtyři výhry a 16 porážek.

Djokovič po výhře ve wimbledonském osmifinále nad Němcem Tommym Haasem konstatoval, že má s Berdychem na trávě negativní bilanci a ví, že prohrál i v Římě. "Když tohle aspoň jednou vypustí z pusy, tak to neznamená, že nebude na zápas připraven. Ale je to drobnost, která může být v těžkých zápasech ku prospěchu," řekl Berdych.

Turnajem prochází Djokovič suverénně, dosud neztratil ani set a cítí se velmi sebevědomě. "Mám skvělou formu. Hraju na trávě lépe než před dvěma lety, když jsem tu získal titul. Jsem světová jednička a nemám o svoji hru strach." Berdych se chce spoléhat na vlastní zbraně. Tou první je servis. Z vysokého nadhozu posílá míč na soupeřovu polovinu rychlostí průměrně okolo 210 km/h a třeba v osmifinále s Australanem Bernardem Tomicem nastřílel 24 es.

"To bylo dobré znamení a jsem rád, že to fungovalo. To je jenom dobře, jelikož od toho se to bude odvíjet," říkal Berdych. Připomněl i vyhranný zápas v Římě, kde dlouho neměl proti Djokovičovi šanci. "Když hraje dobře, tak člověka honí zprava doleva, ale já tu jedinou příležitost využil a pak se to zlomilo," uvedl Berdych.

Snahou svěřence Tomáše Krupy bude hrát co nejblíže základní lajně. Tím může soupeře snáze dostat pod tlak. "Protože není potřeba tolik tlačit na pilu a neztrácet přesnost, ale ukrojí tím metr z jedné strany a metr z druhé a o to je balon dřív zpátky a je to znát. Když to půjde a podaří se mi Novaka držet dost vzadu, aby on neměl svoji délku a nehrál to do vyšlapaného, tak se chci držet co nejblíž," řekl.

Djokovič hru českého tenisty konkrétně nerozebíral. "Je to čtvrtfinále grandslamu, je stabilním hráčem desítky a oba půjdeme po výhře," řekl.

Bude to jiný tenis než s Tomicem

Sedmadvacetiletý Berdych měl v úterý v plánu se na tréninku srovnat po zápase s Tomicem. Australan hrál atypicky s velkými změnami rytmu a rychlosti úderů. "Půjdu si svůj rytmus, který jsem tři týdny honil a v tom utkání pomalu vyletěl komínem, zase chytnout," plánoval Berdych. S Djokovičem očekává jinou hru než s Tomicem. "Djokovič má čistý a krásný údery, to bude úplně jiný tenis," řekl.

Otázkou je, v jakém stavu bude tráva v All England Clubu. Berdych očekává, že v bezvadné kondici už v závěru turnaje nebude. "To by mohla být moje výhoda," řekl. Stejně tak může být jeho výhodou vědomí, že naposledy Djokoviče porazil. "To jo, ale on bude fit a připravený a bude těžké ho porazit na tři sety," uvedl.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz