130 let

Špotáková je produkt armádní Dukly. | foto: ČTK

Bez dotací není medailí.

PRAHA - Nejvíce olympijských medailistů dodala letos Dukla. Jejich příprava stojí miliony. Čeští reprezentanti mají být podle ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy státem podporováni jinak než dosud. Podrobnosti změn, které se připravují, však zatím úřad tají.

„Chceme najít víc prostředků na zajištění reprezentantů,“ řekl před několika dny náměstek ministra školství Jan Kocourek. Finance pro sportovce se prý budou snažit ušetřit na administrativě.

Vsoučasnosti existují v České republice na základě zákona o podpoře sportu tři státní sportovní centra. Kromě Dukly, která patří pod ministerstvo obrany, jsou to centra pod ministerstvy školství a vnitra. Tato tři centra dostala letos na svou činnost 343 miliony korun, z toho Dukla 147 milionů a sportovní centrum ministerstva vnitra 113 milionů.

Mezi českými sportovci v Pekingu se v souvislosti s plánovanými změnami rozšířila informace, že premiér Mirek Topolánek při návštěvě olympijského českého domu mluvil o možném sloučení těchto tří státních sportovních center. Na tento nápad reagovali pobouřeně představitelé Dukly i někteří sportovci. Podle náměstka Kocourka šlo ale o fámy.

Ministerstvo školství rozděluje kromě peněz pro sportovní centra také dotace na sportovní reprezentaci jednotlivým svazům. Dostávají finance na přípravu a účast na sportovních akcích a také podle úspěšnosti na nich. Další prostředky získávají sportovní svazy od Českého svazu tělesné výchovy.

Podle Petra Lakomého, zástupce ředitele Dukly, dává stát do sportu vzhledem k velikosti rozpočtu relativně hodně financí. „Je to ale málo, když se to porovná s řadou vyspělých zemí, které si sport zabezpečují velmi podobným způsobem jako my.“ Jako příklad jmenuje Petr Lakomý Německo, Francii nebo Itálii. „Myslím, že se stát o vrcholové sportovce stará dobře. Je ale pravda, že nikdy není nic ideální,“ myslí si střelkyně, olympijská vítězka Kateřina Emmons. Kdyby stát dával vrcholovým sportovcům více peněz, mohlo by se jich víc účastnit mezinárodních soutěží. Větší úspěchy by to ale podle Emmons automaticky nepřineslo.

Navýšení státních příspěvků by podle reprezentačního trenéra Michala Vachuna uvítali judisté. Mezi nimi jsou velmi nadějní reprezentanti, protože ale nejde o sport s masovou oblibou, dotace jsou menší. „Uvítali bychom větší diferenciaci rozdělování státních dotací. Stát by měl umět najít a podpořit špičkového sportovce,“ přeje si Vachun. Podle něj si dnes judisté polovinu financí vydělávají sami například pořádáním ziskových sportovních akcí.

Vyššími dotacemi si někteří odborníci vysvětlují úspěch Británie na letošních olympijských hrách. „S penězi navíc přišla větší profesionalita,“ píše týdeník Economist. Sportovci si prý díky nim mohli dovolit například přední nutriční poradce a psychology.

Autoři: Adéla Čabanová, Pavel Kalouš, Pavla Kubálková
  • Mohlo by vás zajímat