130 let

Tadej Pogačar ve finiši patnácté etapy Tour de France předčil Primože Rogliče. | foto: Reuters

Aktualizováno

Bitva favoritů na Colombieru. Pogačar těsně předčil Rogliče, Bernal se zlomil

Sport
  •   17:29
Byla to jedna z nejtěžších etap letošní Tour de France. Nejprve dvě těžká stoupání a poté 17kilometrový výšlap do cíle na Grand Colombieru. Otázka před startem zněla: Udrží Primož Roglič žlutý dres? Udrží. A jak! Zatímco obhájce Egan Bernal ztrácel, lídr týmu Jumbo-Visma si počínal skvěle. Do cíle 15. dějství závodu dorazil na druhém místě, těsně nestačil jen na vítěze Tadeje Pogačara

Poprvé se Grand Colombier objevil v itineráři Tour v roce 2012. Od té doby ho cyklisté zdolávali třikrát, ovšem ve všech případech se jednalo pouze o jeho přejezd.

Cíl etapy hostil až letos.

Tadej Pogačar oslavil na letošní Tour de France už druhé etapové prvenství.
Momentka z patnácté etapy Tour de France.

„Konečně, dalo by se říci,“ těšil se Christian Prudhomme, šéf závodu. „Není na něm místo, kde se dá skrýt. Bude to bitva, která slibuje intenzivní podívanou.“ Jeho slova se vyplnila.

Na 17kilometrové stoupání najížděla jako první dvojice uprchlíků Piere Rollad z B&B Hotels - Vital Concept a Michael Gogl z NTT. Peloton však měl ztrátu jen minutu a půl.

Balík táhl tým Jumbo-Visma, jmenovitě znovu skvěle jedoucí Wout van Aert. Za nimi byli naskládaní další jezdci na celkové pořadí a skupiny se držel i Jan Hirt.

Nizozemská stáj jela ostré tempo, za čtyři kilometry smazala manko a únik dojela. Skupina se rychle ztenčovala, Jumbo postupně očesávalo pomocníky největších favoritů…

A ztrácel i Egan Bernal. Tvář obhájce prvenství značila, jak se trápí. Jeho ztráta rychle rostla. Třicet vteřin, minuta, minuta a půl. Nestačil ani Nairo Quintana. Byl na tom sice o něco lépe než Bernal, ovšem i on byl spolu s Hirtem čelní skupině vzdálený na více než minutu.

Sedm kilometrů před cílem se zvedl ze sedla Adam Yates. Marně. Vypracoval si maximálně desetivteřinový náskok, který nemohl stačit. Roglič měl ještě dva kilometry před cílem k dispozici tři pomocníky. Tom Dumoulin jel na čele, Sepp Kuss zase vyčkával za svým lídrem.

Šest set metrů před cílem lídr Jumba nastoupil, dotáhl se na něj Porte, který poté sám přešel do útoku. Ale ani on na vítězství nedosáhl.

Povedlo se to Tadeji Pogačarovi ze stáje UAE Emirates. Jedenadvacetiletý Slovinec si tak na letošní Tour připsal druhé vítězství, k tomu má jedno druhé místo.

Po pádu na Tour zvládl Bardet dojet do cíle, ač otřesen. Vyšetření ale ukázalo krvácení do hlavy

„Jumbo jelo celý den ostré tempo. Z mého pohledu nemělo moc smysl útočit. Čekal jsem až na sprint,“ říkal v cíli Pogačar. „Byla to těžká etapa, jsem velmi rád.“ 

Těsně za ním finišoval Roglič, na třetím příčce do cíle dorazil Porte. Quintana skončil se ztrátou 3:50 minuty na 18. pozici. Na skvělém 19. místě finišoval Hirt. Až za ním dorazil na vrchol Egan Bernal. Lídr Ineosu ztratil na vítěze 7 minut a 20 sekund a propadl se až na 13. místo celkové klasifikace.

Tu vede Roglič s 40sekundovým náskokem na Pogačara. Na třetí místo se posunul Rigoberto Urán, ten má manko 1:34 minuty. „Roglič se momentálně zdá nezastavitelný,“ soudí Pogačar. „Dnes se ale zlomil Bernal, můžu se zlomit já, ale také i on. Může se stát všechno.“

Třetí týden Tour ukáže.

Autor: Michal Koubek