130 let

Fotbal. | foto: AFP

Boleslav si přivřela dveře

Sport
  •   23:00
MLADÁ BOLESLAV - Po domácí porážce s AEK Atény musí Středočeši porazit Fiorentinu, jinak v Poháru UEFA skončí. Včerejší příležitost k postupovým oslavám fotbalisté Mladé Boleslavi propásli.

Domácí porážka 0:1 od AEK Atény je naopak vmanévrovala do obtížné pozice. Pokud chtějí pokračovat v Poháru UEFA také na jaře, musí za dva týdny přivézt vítězství z Fiorentiny. Jiná cesta do postupové trojice ve skupině C už nevede.

„Nemluví se mi lehce. Prohrát jsme totiž nemuseli. Pro nás to byl klíčový zápas. Zaplatili jsme za svoji jedinou vážnou chybu,“ hodnotil výsledek trenér Středočechů Zdeněk Ščasný.

Jeho svěřencům domácí prostředí na pohárové scéně znovu nesvědčilo. Nedokázali v něm zvítězit už popáté za sebou. Tentokrát je srazil gól, který padl půl minuty po výměně stran. „Rozdíl byl v kvalitě zakončení. Jim stačil jeden brejk, nám nepomohlo několik vyložených šancí,“ vystihl hlavní rozdíl obránce Jan Rajnoch.

Kromě sledování brazilské hvězdy Rivalda si diváci dlouho jinou zábavu neužili. Vzájemné vyčkávání nepřineslo do přestávky ani jednu výraznou šanci, pouze jejich chabé náznaky.

A jak se dařilo muži s desítkou na zádech? Na Rivalda si museli domácí dávat stále pozor, i když vyhlášený fotbalový mág letos oslavil už pětatřicáté narozeniny. Jeden z tahounů mistrů světa z roku 2002 podporoval ofenzivu z pravé strany zálohy. Držitel Zlatého míče stejně jako v dobách největší slávy po trávníku většinu času jen nenápadně vyklusával. Jakmile se k němu ale dostal míč, dokázal okamžitě zrychlit a opakovaně testoval pozornost obrany Středočechů.

„Stále je to hráč světové extratřídy. Těší mě, že jsem si proti němu mohl zahrát,“ našel Rajnoch drobné pozitivum na jinak nepovedeném zápase.

AEK se ale bohatě vyplatilo také nasazení jiného muže. Po výměně stran se střídající Manduca na hřišti rychle zorientoval, prolétl po levém křídle a naservíroval gólový centr pro záložníka Nsaliwu, jehož kopačka se zblízka nemýlila.

„Jednoduše jsme zaspali,“ uvědomoval si brankář Petr Pižanowski. „Šlo o zbytečnou ztrátu koncentrace,“ doplnil ho kouč Ščasný.

Nejvíc horko bylo před hostujícím Morettim až v závěrečné pětiminutovce. Dvakrát scházely k vyrovnání centimetry. Holub z deseti metrů pálil do tyče, Mendy po kličce roztřásl břevno.

Vyrovnání se ale ani jednou nekonalo. Na boleslavský tábor dýchlo zklamání, v početném táboru řeckých fanoušků se spustil vítězný zpěv.

Autor: Petr Adam