Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

'Budu ještě silnější,' šokuje Kubica. Do formule 1 se chce vrátit ještě letos

Sport

  13:42
ŘÍM - Polský pilot formule 1 Robert Kubica, který v neděli v Itálii havaroval při rallye a utrpěl těžká zranění, se chce ještě v letošní sezoně vrátit do mistrovství světa. Jezdec stáje Renault v rozhovoru pro italský deník Gazzetta dello Sport je také přesvědčen, že díky nehodě z něj bude lepší pilot.

Robert Kubica na startu Rally Andorra. foto: Reprofoto

"Musím se letos vrátit," řekl Kubica a připomněl sedm let starou zkušenost. Tehdy jel šestadvacetiletý pilot se známým jako spolujezdec v autě a při nehodě s opilým řidičem si také zlomil ruku. "Jako teď to byla pravá ruka. Ale po čtyřech dnech jsem ji necítil tak dobře jako nyní a z toho mám radost," dodal.

VÍCE K TÉMATU ČTĚTE

"Chci se vrátit silnější než dřív. Po takových nehodách se změníte. Stalo se mi to už v roce 2007 po havárii v Kanadě. Nemohl jsem závodit, ale když jsem se vrátil, byl jsem lepší," řekl Kubica. "Řízení není jen o plynu a volantu. Je to něco víc... Od roku 2007 jsem psychicky i fyzicky odolnější.

A až se teď uzdravím, bude to stejné," připomněl nehodu z Velké ceny Kanady, při které zdemoloval celý monopost, ale vyvázl bez vážnějšího zranění. V neděli při rallye Ronde di Andora už Kubica takové štěstí neměl. Ztratil pět až šest litrů krve a hrozila mu amputace ruky, lékařům se ji však při sedmihodinové operaci podařilo zachránit.

Polský pilot, kterého čekají další operace zlomené nohy, ramena a lokte, bude mimo minimálně tři měsíce a podle lékařů mu může rehabilitace trvat i celý rok. Kubica však prognózám příliš nevěří. "V roce 2003 mi taky po nehodě říkali, že nebudu rok závodit. A pak dodali, že jde minimálně o tři měsíce. Teď to bude těžší a budu také muset být opatrnější," prohlásil osmý muž minulé sezony formule 1.

"Chci se vrátit co nejdřív a udělám pro to všechno, co bude v mých silách," přidal. Pilot stáje Renault se prý zatím nerozhodl, jestli skončí s rallye. "Nevím. Tohle budu řešit až časem," prohlásil. "Rallye pro mě není jen vášeň. Je to také tvrdý trénink na formuli. Ve formuli jezdím líp, protože loni jsem jezdil hodně rallye. V sezoně s dvaceti závody je to důležité a pomohlo mi to zlepšit se v některých věcech," dodal.

Kubica také popsal, co si pamatuje z nedělní nehody. "Cítil jsem, jak jsem ztuhnul. A slyšel jsem doktory, jak říkají: Zavolejte jeho rodičům," přidal.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...