130 let
Americký tenista Brian Baker

Americký tenista Brian Baker | foto: Reuters

Doporučujeme

Baker se vrátil do Paříže. S jizvami a po letech operací

Sport
  •   11:50aktualizováno  13:06
PAŘÍŹ - Každá z pěti jizev připomíná Brianu Bakerovi tenisovou kariéru, kterou vlastně ani nestačil zahájit. Šest let trávil někdejší druhý nejlepší junior světa a finalista mládežnického Roland Garros na nemocničních lužkách a bojoval hlavně s vlastním zdravím. A přestože se s ním život vůbec nemazlil, teď se mu konečně plní sen. Od pořadatelů dostal divokou kartu, vrátil se do Paříže a vyhrál svůj vůbec první zápas mezi dospělými na French Open.

A jako by té symboliky nebylo málo, v pondělí porazil Belgičana Xaviera Malisse. Hráče, proti kterému předtím ve 2. kole na US Open 2005 odehrál poslední grandslamový duel. Před ním v New Yorku porazil slavného Argentince Gastóna Gaudia. "Nikdy jsem nebyl tak zoufalý, abych se vzdal. Ale člověk musí být i realista," vzpomíná na těžké období sedmadvacetiletý Američan.

Musel na několik operací s kyčlí, kýlou a dokonce se u něj objevil problém s loktem zvaný Tommy John, jenž se obvykle objevuje u stovek baseballistů. Také se jmenuje podle známého hráče New Yorku Yankees, který poprvé s tímto zraněním podstoupil v roce 1974 chirurgický zákrok.

Baker jej absolvoval před čtyřmi lety jako jeden ze sedmi zástupců svého sportu. Teprve předloni se však úplně uzdravil. "Je frustrující pořád někomu vysvětlovat, co přesně vás trápí tentokrát," vysvětluje bezradnost, která ho mnohokrát pohltila. 

Studoval školu a učil se znovu podávat

Muž, který v mládí bez problémů porážel současnou světovou jedničku Novaka Djokoviče, se pak musel naučit úplně od znovu podávat. Proto raději vystudoval obchodní univerzitu v Nashvillu zaměřenou na finance, účastnil se jazykových seminářů a tvůrčího psaní. Nakonec se ale neudržel a vyzkoušel doma regionální turnaj a pak už šlo všechno samo - vyhrál první podnik série Futures a z nuly vystoupal až na současnou 141. pozici žebříčku ATP.

Tím dojemným příběhem žijí Spojené státy už od minulého týdne, kdy se Baker kvalifikoval na antukový turnaj v Nice, zvládnul sedm zápasů v řadě a nakonec všechny šokoval postupem do finále. "Kdysi býval naší největší nadějí, tak snad mu zdraví vydrží. Vždyť píše pohádkovou story o chlapíkovi, který ještě minulý rok neměl žádné žebříčkové postavení," říká šéf Americké tenisové asociace Patrick McEnroe.

Do francouzského hlavního města mu proto přijela fandit i početná rodina. Takovou událost si nemohli nechat ujít. "Nevíme, co bude dál. Ale určitě to za ty krásné chvíle stojí," přiznal hráčův otec Steve.

Autor: Michal Hořejší