130 let

Libor Sionko se raduje z prvního gólu | foto: Samuel Kubáni , ČTK

Češi vyhráli na Slovensku 3:0

Sport
  •   22:22
Bratislava - Čeští fotbalisté bez potíží zvládli druhý kvalifikační duel o účast na mistrovství Evropy, v Bratislavě vyhráli nad Slovenskem 3:0. Hrdinou zápasu byl Libor Sionko, který vstřelil dva góly, na třetí přihrál a ještě nastřelil břevno. Češi tak zdolali soupeře, který by podle papírových předpokladů měl být nejvážnějším rivalem v boji o druhé postupové místo.

Zápas plný emocí měl šokující průběh. Český trenér Brückner poslal do boje trochu nečekaně jediného typického útočníka Kollera, ale hra jeho týmu rozhodně nebyla defenzivní. Galásek s Polákem ve středu hřiště totiž brzy předváděli, že jejich norimberská spolupráce je velmi účinná, a Rosický měl dost prostoru, aby režíroval útočné výpady na slovenskou polovinu.

Reprezentační kapitán hrál sice znovu výtečně, ale hrdinou byl dnes jiný muž - Libor Sionko. Původně měl řádit domácí kanonýr Šebo, ale místo něho se předvedl v parádní formě jeho klubový spoluhráč z Glasgow Rangers, který si počínal jako dokonalý nástupce Karla Poborského. Dvě kličky? Žádný problém. Rána z první? To už je zautomatizovaná činnost. Ale Sionko především trápil domácí obranu svou rychlostí, z níž pramenily dva góly.

Poprvé se předvedl v desáté minutě, kdy nejprve jeho tvrdá rána orazítkovala břevno mezi Čontofalského dlaněmi, ale míč se k Sionkovi dostal brzy zpět po centru Jankulovského a český hráč ho hlavou poslal do sítě.

Černý den slovenského fotbalu tím ale jen začal, protože defenziva domácích připomínala cedník. Klíčem mohla být 12. minuta, kdy se dostal do velké šance Valachovič, jenže jeho hlavičku Čech zneškodnil a definitivně tak uťal domácí naděje. V 21. minutě to už totiž bylo 0:2, protože Koller vrátil míč v šestnáctce Sionkovi přímo proti noze a rtuťovitý záložník ho poslal k levé tyči.

Česká hra nijak nepřipomínala trápení se Srbskem a na světovém šampionátu, zatímco Slováci byli hlavami dole. Už v 24. minutě rozzuřený trenér Galis stáhl z trávníku obránce Marka Čecha, který vypadal vedle Sionka jako učedník, a pak mu pořádně vynadal přímo na střídačce. Rozestavení domácích se změnilo, po Némethově příchodu hráli jen s třemi obránci. Jenže to už bylo na změnu pozdě, na hřišti se pohybovaly dva zcela rozdílné celky. Češi vládli, zatímco nervózní Slováci si nemohli přihrát ani na pár metrů.

Diváci na své miláčky pískali
Hodně prostoru v zadních řadách Slovenska svědčilo české hře plné kreativity, narážeček a kolmých výpadů. Většinou je vedl právě Sionko, jasný hrdina večera. V dnešní formě by obešel kteréhokoli hráče, jenže místo toho mu domácí střídání ještě prostor vyprázdnilo. Slovensko se dostalo do druhé velké šance až v nastaveném čase prvního poločasu, když opět hlavičkoval Valachovič, jenže Čech se znovu vyznamenal a domácí tým vyprovázel do kabin pískot.

Na hlavy hostů naopak dopadal vydatný potlesk, často i z řad soupeřových fanoušků. Druhý poločas na hře ani výsledku už mnoho nezměnil. Hosté chytře čekali na domácí pokusy, zatímco každá další jejich akce, vesměs vedená po pravé straně hřiště, přinášela šanci. V 49. minutě po Ujfalušiho přihrávce se Koller ve skluzu ještě k dorážce nedostal, ale o osm minut později přidal svůj další reprezentační gól. A prsty v tom měl znovu Sionko, který po signálu z trestného kopu a přihrávce od Rosického našel dvoumetrového útočníka před prázdnou brankou a Koller snadno přidal třetí gól.

Potom si už Sionko mohl vychutnat potlesk celého stadionu, který ho provázel při střídání. Postupně ho obešla a objala i řada spoluhráčů. Byl to jeho zápas i celého českého mužstva, zatímco slovenský tým zcela propadl. A hledištěm se znovu neslo 'Kde domov můj'.

Výsledek:
Slovensko - Česká republika 0:3 (0:2)
Branky: 10. a 21. Sionko, 57. Koller. Rozhodčí: Bennett - Pike, Sharp (všichni Angl.). ŽK: Škrtel, Ďurica, Krajčík (všichni Slovensko). Diváci: 27.683.

Sestavy:
Slovensko: Čontofalský - Krajčík, Škrtel, Ďurica, Čech (24. Németh) - Karhan, Hlinka, Valachovič (46. Hodúr), Švento - Šebo (46. Hološko), Mintál. Trenér: Galis.

Česká republika: Čech - Ujfaluši, Jiránek, Rozehnal, Jankulovski - Polák (73. Kováč), Galásek - Sionko (77. Štajner), Rosický, Plašil - Koller. Trenér: Brückner.

Tabulka skupiny D:

1. Česko 2 2 0 0 5:1 6
2. Slovensko 2 1 0 1 6:4 3
3. Německo 1 1 0 0 1:0 3
4. San Marino 0 0 0 0 0:0 0
5. Irsko 1 0 0 1 0:1 0
6. Wales 1 0 0 1 1:2 0
7. Kypr 1 0 0 1 1:6 0

Autor: ČTK