130 let

Ondřej Synek slaví stříbro | foto: Reuters

Skifaři Synek a Knapková se stali mistry Evropy

Sport
  •   13:58aktualizováno  16:13
SEVILLA - Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková se v Seville stali mistry Evropy. Úřadující olympijská šampionka a mistryně světa Knapková získala na kontinentálním mistrovství již třetí zlatou medaili ve své hlavní disciplíně, Synek ovládl skif podruhé. Veslař pražské Dukly byl ale už v roce 2007 členem vítězné posádky osmiveslice.

Na stupně vítězů se ve Španělsku probojovala i čtyřka bez kormidelníka lehkých vah ve složení Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník. Česká loď nestačila jen na posádku Dánska a získala stříbrnou medaili.

Pro většinu veslařů bylo ME prvním mezinárodním startem v sezoně, úvodní závod Světového poháru v Austrálii totiž většina Evropanů vynechala. Českou republiku v Seville zastupovalo jedenáct posádek, z nichž se šest probojovalo do závěrečných bojů o medaile.

Synek i Knapková potvrdili na začátku sezony dobrou formu a vyhráli všechny své jízdy. Synek ve finále porazil druhého Marcela Hackera z Německa o více než čtyři sekundy. Knapková porazila druhou Magdalenu Lobnigovou z Rakouska o více než dvě sekundy. "Jsem spokojený. Rozjížďka a semifinále se mi sice nejely moc dobře, protože to byl první závod a byl jsem trochu nervózní a zatuhlý. Finále ale už bylo dobré," řekl Synek.

Foukal silný vítr

Musel se ale vyrovnat s náročnými podmínkami, v Seville foukal silný vítr. "Bylo to prakticky jen o hrubé síle a o tom neudělat chybu. Vítr byl opravdu silný, ale naštěstí foukalo přímo proti, takže nebyl nikdo znevýhodněn," uvedl stříbrný medailista z olympiády v Londýně.

Závod ve Španělsku mu ale naznačil, že by v sezoně mohl mít nového nebezpečného soupeře. Nizozemce Roela Braase, který nakonec skončil třetí. "Až budou normální podmínky, tak dokáže pozlobit. Už v rozjížďkách jel dobře," dodal Synek.

Dvojskif Denisa Čvančarová, Lenka Antošová obsadil páté místo, dvojka bez kormidelnice Kateřina Kopecká, Martina Stillerová skončila šestá. Poslední místo v A-finále obsadila i osmiveslice ve složení Matyáš Klang, Jakub Podrazil, David Jirka, Jan Pilc, Milan Doleček, Petr Melichar, Jakub Koloc, Kornel Altman a kormidelník Oldřich Hejdůšek.

Čtyři české posádky se představily v B-finále. Skifařka lehkých vah Daniela Nacházelová svou poslední jízdu na ME vyhrála, a obsadila tak celkově sedmé místo. Dvojskif Jan Andrle, Michal Plocek a dvojskif lehkých vah Markéta Pazderková, Tereza Šírerová skončily páté, v konečném hodnocení disciplíny jedenácté. Párová čtyřka ve složení Petr Vitásek, Petr Ouředníček, Martin Basl, Adam Štěrbák byla šestá, celkově dvanáctá.

Autor: ČTK