130 let
Trenér Lubor Blažek udílí taktické pokyny

Trenér Lubor Blažek udílí taktické pokyny | foto: USK Praha

Aktualizováno

České basketbalistky povede na domácím MS kouč Blažek

Sport
  •   11:03aktualizováno  12:16
PRAHA - Novým trenérem českých basketbalistek se stal Lubor Blažek, kouč ligového mistra USK Praha nahradil u národního družstva Milana Veverku, jenž byl odvolán po neúspěchu na letošním evropském šampionátu, kde skončila reprezentace na desátém místě.

O novém trenérovi, který povede český výběr na nadcházejícím mistrovství svět, se rozhodlo už v pondělí, vedení České basketbalové federace ale výsledek volby odtajnilo až na dnešní tiskové konferenci v Brně. Dalšími kandidáty byli Jiří Bárta ze Sparty a Slovenka Marcela Krämerová, bývalá trenérka Strakonic. Do výběru se přihlásilo čtrnáct zájemců, z toho dvanáct trenérů bylo ze zahraničí.

"Volba jinak dopadnout ani nemohla. Blažek v závěrečném výběru zůstal jasnou jedničkou," řekl ČTK bývalý reprezentační trenér Jan Bobrovský, kterému dělal Blažek v minulosti asistenta. Tato dvojice stála u největších úspěchů českých basketbalistek. Pod jejich vedením národní tým vybojoval titul mistryň Evropy 2005 v Turecku, druhé místo na evropském šampionátu 2003 v Řecku, páté místo na olympijských hrách 2004 v Aténách a sedmé místo na mistrovství světa 2006 v Brazílii.

Trenérská kariéra Lubora Blažka

Lubor Blažek začínal jako trenér mládeže, mezi seniory vedl zprvu rovněž muže Sparty, ale poté již trénoval výhradně ženské týmy; letos se mu s USK podařilo v ligovém finále porazit a po 13 letech sesadit z mistrovského trůnu Gambrinus Brno; do finále dotáhl v minulosti také Kralupy či Přerov; jako asistent trenéra Jana Bobrovského byl u všech posledních úspěchů reprezentace, včetně zlata z ME 2005; na tuto funkci loni rezignoval kvůli údajným neshodám s manažerem mužstva Jiřím Hamzou; ve volném čase nejraději relaxuje na chalupě v Mutěníně na Domažlicku.

Plánovaný průběh MS 2010 v Česku

Na mistrovství světa 2010 bude startovat šestnáct týmů, které budou 24. listopadu v Karlových Varech rozlosovány do čtyř základních skupin. Dvě se budou hrát v Ostravě a dvě v Brně. V obou městech ještě budou pokračovat osmifinálové skupiny, závěrečné zápasy šampionátu se uskuteční v Karlových Varech.

Účastníky MS jsou také Bělorusko, Francie, Rusko, Řecko, Španělsko, Argentina, Brazílie, Kanada, USA, Čína, Japonsko, Korea, Austrálie, Mali a Senegal. V Brně, kde se představí české basketbalistky, se bude hrát v hale v Králově Poli s kapacitou 3000 diváků. V hale bude položena nová palubovka a budou dovezeny koše s pevnou konstrukcí od země. Současné závěsné koše mezinárodní federace FIBA nepovolila. Původně se měl šampionát hrát v hale Rondo, tato varianta ale kvůli rekonstrukci padla.

Představeno bylo i logo mistrovství světa, jehož autorem je Jan Kvasnička. Logu v českých národních barvách dodává akční nádech míč letící do obroučky.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz