130 let

Basketbalista Tomáš Satoranský piluje s koučem Ronenem Ginzburgem taktiku na Srby. | foto: Reuters

České basketbalisty čeká těžká olympijská kvalifikace. Chtějí ale překvapit jako na MS

Sport
  •   9:00
Praha - Že cesta do olympijského Tokia nebude pro české basketbalisty jednoduchá, se vědělo už před losem. Tehdy se však hovořilo hlavně o těžkých soupeřích, teď je jasné, že náročná bude také z pohledu cestování. „Máme 75% pravděpodobnost, že zůstaneme v Evropě, což je z logistického hlediska a aklimatizace zásadní,“ říkal ještě minulý týden manažer národního týmu Michal Šob.

Basketbalová olympijská kvalifikace

  • Kvalifikační turnaj se bude hrát od 23. do 28. června příštího roku v kanadské Victorii. 
  • První dva celky tabulky projdou do semifinále, kde nastoupí proti soupeřům ze skupiny A. V ní jsou Řecko, Čína a domácí Kanada.
  • Místo na olympijských hrách v Tokiu si zajistí pouze vítěz celého turnaje.

Ani taková pravděpodobnost ale u losu nestačila a Češi místo do Chorvatska, Litvy či Srbska pocestují na svůj kvalifikační turnaj (23.–28. 6. 2020) na západní pobřeží Kanady.

V ženevském sídle světové basketbalové federace FIBA se včera rozhodlo o tom, že se Češi utkají ve skupině s Tureckem a Uruguayí (postupový klíč viz box).

„Když jsme se po mistrovství světa bavili, že olympiáda je ještě daleko, teď se asi ještě víc vzdálila. Ta skupina je asi nejtěžší ze všech,“ ulevil si po losu zklamaný křídelník Vojtěch Hruban, jedna z opor reprezentace.

Basketbalista Tomáš Satoranský piluje s koučem Ronenem Ginzburgem taktiku na...
Ačkoliv se v právě končícím roku nekonala olympiáda ani žádná velká fotbalová...

Pokud bychom brali v potaz poslední světový šampionát, který Čechům vybojoval místo v olympijské kvalifikaci, byli by svěřenci trenéra Ronena Ginzburga jako šestý tým zářijového turnaje největší favoriti na postup. Jenže Češi dosáhli na největší úspěch v novodobé historii, zatímco spousta dalších favoritů zklamala a požene se za nápravou.

S Čechy si navíc zahrál i osud, když už ve skupině narazí na Turky, přes které na MS v bláznivém zápase základní skupiny přešli do osmifinálových bodů.

V případě postupu do semifinále či finále pak pravděpodobně dojde na střet s Řeckem, kterému Satoranský a spol. ve vzájemném zápase zavřeli cestu do čtvrtfinále.

A oba celky se těší na odplatu, což potvrzuje i Hruban: „Řecko a Turecko budou mít určitě velkou motivaci nás porazit. Navíc mají sestavy se spoustou hvězd NBA.“

Český tým věří v návrat pivota Jana Veselého, který na MS se zraněným kolenem chyběl, ten však zatím v letošní sezoně vypadá jen jako stín hráče, který loni získal cenu pro nejužitečnějšího hráče prestižní Euroligy.

Favority na postup ale hledejme spíše ve druhé skupině. Řekové v čele s úřadujícím MVP zámořské NBA Janisem Adetokunbem budou chtít cestou do Japonska odčinit až jedenácté místo ze světového šampionátu, kde chtěli útočit na zlato. Extrémně nepříjemná bude i domácí Kanada, které se před šampionátem omluvily všechny hlavní opory, teď by však tým měl být kompletní i s vycházejícími hvězdami Andrewem Wigginsem, Jamalem Murraym či Shaiem Gilgeousem-Alexanderem, kteří všichni působí v NBA.

„Naše naděje na olympiádu žije vždycky,“ dodává už s bojovnější náladou Hruban. Nezbývá než českému týmu věřit, že odehraje další životní turnaj, podobně jako tomu bylo v Číně.

Další „nesplnitelná mise“

Autor: Jakub Eichler