130 let

Vítězný český tým sjezdařů. | foto: ČTK

Čeští sjezdaři zakončili SP senzačním triumfem v týmové soutěži

Sport
  •   12:23aktualizováno  16:39
Garmisch-Partenkirchen - Čeští reprezentanti vyhráli senzačně na závěr Světového poháru ve sjezdovém lyžování v Garmisch-Partenkirchenu soutěž družstev. Ve finálovém závodu v paralelním slalomu čtveřice Šárka Záhrobská, Lucie Hrstková, Ondřej Bank a Kryštof Krýzl porazila Švýcarsko.

Hlavním strůjcem nečekaného triumfu ve vyřazovacím závodu byl Bank, který porazil své soupeře ve všech čtyřech startech. Navíc ve finále zajel nejrychlejší čas 26,49 sekundy, čímž při nerozhodném stavu 2:2 zajistil týmu vítězství honorované částkou 22.500 eur (asi 570.000 korun).

"Složili jsme výborný tým a všichni jsme jeli velmi uvolněně. Chtěla jsem si tento závod užít a to se povedlo. Je to hezké zakončení sezony," řekla Záhrobská. "Ukázalo se, že tohle vyhovuje univerzálním lyžařům, kteří odmalička jezdí všechno, protože to bylo něco mezi slalomem a obřákem. Proto jsem nám věřil a potvrdilo se, že jsme se s tratí dokázali výborně vypořádat," uvedl Bank. "Tohle je pro nás pohádka," rozplýval se Krýzl.

České lyžařky se Švýcarkami těsně prohrály. Záhrobská po špatném startu podlehla Nadje Stygerové o 35 setin, Hrstková zaostala za Fabienne Suterovou o 37 setin.

V poslední dvojici bojoval Krýzl za nepříznivého stavu 1:2 proti Sandru Vilettovi, který udělal uprostřed trati chybu a dojel s téměř pětisekundovou ztrátou. Krýzl se časem 26,64 přiblížil výkonu Banka, jehož finálový soupeř Marc Gini rovněž mezi brankami chyboval a byl diskvalifikován.

Na cestě do finále čeští lyžaři vyřadili Američany, Francii a také sjezdařskou velmoc Rakousko, které nakonec v souboji s Chorvatskem získalo třetí místo. Za stavu 2:2 rozhodl nejrychlejší čas Marcela Hirschera.

Soutěž družstev se tímto způsobem jela poprvé. V minulosti se skládala ze závodů v super-G a slalomu. Každý tým mohl do závodu nasadit maximálně šest lyžařů, Češi jako jedni z mála jeli pouze ve čtyřech.

Autor: ČTK