130 let

Jozef Chovanec | foto: Jan Zátorský, Lidové noviny

Chovanec se vrátil do Sparty

Sport
  •   11:03
PRAHA - Jozef Chovanec se vrací do klubu svého srdce. Fotbalový internacionál a bývalý reprezentační kouč se stal novým prezidentem Sparty Praha.
Návrat pětačtyřicetileté legendy českého fotbalu na Letnou dnes potvrdil mluvčí klubu Lukáš Přibyl. Chovanec se vrací do klubu, v němž strávil většinu hráčské kariéry a kde začal s funkcionářskou i trenérskou dráhou. Faktický šéf klubu Daniel Křetínský byl jmenován předsedou představenstva.

Vedení klubu uvedlo Chovance do funkce dnes ráno. Prezident by měl být podle klubové strategie nejvyšší autoritou, Spartu reprezentuje a vedení s ním konzultuje všechna důležitá rozhodnutí. "Kompetence pana Chovance ale budou ještě nad tento rámec. Stává se fakticky součástí nejvyššího klubového vedení," prohlásil Křetínský.

Chovanec vždy dával najevo, že by se jednou rád do klubu vrátil, ostatně někdejší letenský prezident Petr Mach s ním uzavřel doživotní smlouvu. "Nabídkou jsem byl potěšen a velmi rád jsem ji přijal. Na práci na Spartě se už moc těším," řekl Chovanec.

Rodák z Považské Bystrice přišel na Letnou poprvé v roce 1978 z Púchova. V nejvyšší soutěži nasbíral 382 startů a 59 branek, měl podíl na osmi ligových titulech Sparty, dvakrát byl mistrem Nizozemska během tříletého angažmá v letech 1988-1991. Dres národního týmu oblékl v 52 zápasech, čtyřikrát se zapsal mezi střelce. Jeho největším úspěchem v barvách bývalého federálního celku byl postup do čtvrtfinále MS v roce 1990 v Itálii.

Do nejbohatšího českého klubu se nevrací poprvé. Na podzim 1996 už byl sportovním manažerem, když se tým ocitl na posledním místě tabulky. Chovanec mužstvo převzal a dovedl ho k mistrovskému titulu, ale dalšího se už nedočkal. V lednu 1998 se stal koučem reprezentace, s níž bez ztráty bodu postoupil na mistrovství Evropy 2000.

Po neúspěšné kvalifikaci na MS u národního týmu po čtyřletém působení skončil a později působil jako manažer i trenér Marily Příbram. Naposledy trénoval ruský Krasnodar. Aktuálně měl nabídku trénovat běloruskou reprezentaci, ale nakonec se vrací tam, kde strávil většinu své kariéry.
Autor: Lidovky.cz