130 let

Pavel Patera | foto: Lidové noviny

Chtěl bych se vidět před šesti lety

Sport
  •   10:30
PRAHA - Budí rozruch. Kladenské přesilovkové komando míří do sparťanské T-Mobile Areny a dává duelu 31. kola O2 extraligy takový náboj, jaký přivezl do Holešovic naposledy tým Rabatu vedený v průběhu výluky Jaromírem Jágrem. „Je to malé derby,“ tvrdí Pavel Patera (35). Kladno je sice v tabulce až dvanácté, ale díky triu Patera, Martin Procházka, Jaroslav Kalla má nejpočetnější zastoupení v elitní desítce kanadského bodování.
* LN Když se letos v Kladně objevil váš někdejší spoluhráč ze Vsetína Radek Bělohlav, obdivně prohlásil, že na Paterovi s Procházkou nejsou přibývající roky znát. Stále prý působíte na ledě stejně.
Potřeboval bych se vidět před šesti lety. (smích) Tělo už dneska bolí po každém zápase mnohem víc, ale zatím se to dá zvládat.

* LN Vaše generace mistrů světa se výrazně prosazuje. Ve Znojmě se daří Jiřímu Dopitovi, v Litvínově Robertu Reichlovi s Jiřím Šlégrem...
Všechno jsou to výborní hráči. O tom svědčí i to, že jednou může vyhrát světový nebo extraligový titul každý. Stačí, když vyjde příznivě řada okolností. Ale vyhrát víckrát? To není náhoda. To se povede jen dobrému týmu a vynikajícím hráčům.

* LN Sledujete jejich počínání? Někteří z nich jsou vašimi přímými konkurenty v kanadském bodování.
Vím o nich, to je jasné. Sleduju ale hlavně to, jak si vede tým.

* LN Těší vás, že válcujete mladší hokejisty?
Je to příjemný. Jenže Kladno je na dvanáctém místě a od toho se odvíjí úspěšnost sezony.

* LN Jak je vůbec možné, že sice dominujete produktivitě, ale přitom musíte tvrdě bojovat o play off?
Daří se nám přesilovky, v těch dáváme hodně gólů. Obrana už ale není tak dobrá. Proto jsme na takovém místě, na jakém jsme.

* LN Přitom dokážete kdekoho zaskočit...
Tak to dokážeme. Jenže taky dokážeme zaskočit sami sebe. V tom je problém. Musíme ustálit naše výkony.

* LN V Litvínově o sobě dávají znát v případě potíží Reichel se Šlégrem. Ujímáte se také společně s Martinem Procházkou slova?
Máme vedení, které ví, kde nás tlačí bota. My se soustředíme jen na hokej.

* LN A hlavně na ty přesilovky. Ještě před Procházkovou virózou jste v nich rozhodovali zápasy. Používáte staré signály, nebo ještě vymýšlíte i něco nového?
Žádný nácvik, nic takového. Většinou se ani nedomlouváme, co budeme hrát. Improvizujeme.

* LN Naposledy jste podlehli ve Vítkovicích 1:5. Bolí prohra o to víc, že se snažíte dostat aspoň na desáté místo?
Každá porážka štve. Ale jsme vlastně teprve v půlce základní části. Koukáme dopředu.

* LN A tam na vás čeká mistrovská Sparta. Těšíte se?
Odpadá nepříjemné daleké cestování, přijedou naši fanoušci... Je to pro nás malé derby, ale pořád jde hlavně o tři body, které chceme získat.
Autoři: Lidové noviny