130 let

Mistryně světa v biatlonu Markéta Davidová | foto: Reuters

Rozhovor

Co po roce 2022? Ještě nevím, ale sním o budoucnosti veterinářky, říká biatlonová jednička Davidová

Sport
  •   5:00
POKLJUKA - Jak dlouho bude Markéta Davidová svými výkony rozdávat fanouškům radost? Ta otázka po zlatém úterním závodě opět rezonovala mezi fanoušky.

Čtyřiadvacetiletá biatlonistka v minulosti naznačila: „Možná skončím už po olympiádě v Pekingu 2022.“ Pak by se mohla naplno věnovat vysněnému studiu veterinární fakulty, kam ji loni přijali. Zahájení studia si zatím odložila na nejzazší možný termín, tedy na podzim 2022.

Momentálně („abych se nenudila“) zvládá vedle biatlonu hned dva magisterské obory na České zemědělské univerzitě: Reprodukční biotechnologie a šlechtění a Výživa zvířat a dietetika.

„Letos dělám jednu diplomku, za rok další.“

Dilematem, pro jakou cestu se po hrách v Pekingu rozhodnout, si však teď hlavu zatěžovat nechce. „Je to zcela otevřené, nechávám věcem volný průběh. Až přijde čas, promluvím si sama se sebou.“

Mistryně světa v biatlonu Markéta Davidová
Mistryně světa v biatlonu Markéta Davidová

Přestože soudí, že studium veteriny by patrně s biatlonem skloubit nešlo, je možné, že se o takovou variantu přece jen pokusí.

Kouč Egil Gjelland, na nějž hodně dá, je přesvědčený, že Davidová v roce 2022 neskončí.

Stejně smýšlí předseda svazu Jiří Hamza: „Vidím v Markétě obrovský sportovní potenciál, větší než kdysi u Gábiny Koukalové. Na lyžích je malinko lepší než Gábina, na střelnici zatím o něco horší. Bude podle mě podobným typem jako Tiril Eckhoffová, které se také každý den na střelnici nezadaří.“

Podle Hamzy se navíc Koukalové může vyrovnat i ve sféře marketingu. „Markéta a Ledecká mohou být v tomto směru špičkou českých zimních sportů,“ soudí.

Nesrovnávejte mě s Gábinou

Rovněž zahraniční komentátoři v souvislosti s novou šampionkou mnohokrát připomínali právě Koukalovou, předchozí českou mistryni světa. „Ale to přirovnávání mi nepřijde adekvátní. Gábina toho dokázala tolik. Ta cesta je ještě strašně dlouhá,“ reagovala Davidová.

Česká biatlonová jednička Markéta Davidová.

Sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář k debatě o délce její kariéry podotkl: „Neřešíme to. Pokud se někdo rozhodne skončit, tak skončí, a nikdo z nás tomu nezabrání, podobně jako kdysi s Gábinou. Ale bylo by škoda, aby sportovec nevyužil potenciál, který v sobě vidí.“

Koukalová opustila biatlon kvůli zdravotním potížím ve 28 letech. Slavná Finka Mäkäräinenová závodila až do 37 let. Naopak dvě německé legendy Neunerová a Dahlmeirová se loučily už v 25 letech. Druhá jmenovaná se vzápětí usilovně vrhla na univerzitní studia.

Mistryně světa v biatlonu Markéta Davidová

Davidová je nyní v rozkvětu sil. Uvědomuje si, že v jejím vytrvalostním sportu jsou velmi úspěšné i ženy po třicítce. „Navíc má oproti jiným závodníkům velmi rychlou regeneraci,“ vyzdvihuje fyzioterapeut týmu Roman Karpíšek. „Přijde za mnou večer unavená, stažená a s bolestí, uděláme pár cviků a druhý den se zase cítí v pořádku.“

Přesto Karpíšek zároveň varuje: „Měla by dělat co nejvíc napřimovacích cviků. V určitém napětí a nepružnosti kosterního svalstva u ní vidím deficit, který může způsobit jiné potíže v dlouhodobém horizontu.“

V tom krátkodobém Davidovou na Pokljuce čeká ještě sobotní štafeta a nedělní hromadný závod.

Nechtěla jsem být od čtyř ráno vzhůru. Byl to boj

Markéta Davidová o 24 hodinách po zlatém závodě

Den poté, co se stala mistryní světa. Markéta Davidová kráčí z tréninku a říká: "Je super, že jsem zlatá, ale jinak je všechno stejné, nic se nemění."

Vyspala jste se po vítězném dni?
Moc ne. Mně to po závodech obecně moc nejde. Usnula jsem rychle, ale probudila jsem se ve čtyři a pak znovu v šest a už jsem nespala.

Promítaly se vám v hlavě emoce ze závodu?
Spíš jsem se usilovně snažila ještě usnout. Věděla jsem, že jsem úplně hotová a že se potřebuju vyspat a ne být od čtyř vzhůru. Byl to trochu boj. Ale samozřejmě, že to mám furt v hlavě. A taky to na mě pořád odněkud skáče.

Viděla jste už i nějaký záznam?
Ne, nekoukala jsem. Jen je toho spousta na sociálních sítích, gratulace a tak.

Decetní týmová oslava v úterý večer na hotelu nakonec proběhla.
Jo, měli jsme šampaňské, každý malou skleničku.

A údajně jste nebyla nejúspěšnější při otevírání lahve.
No protože Roman Karpíšek to šampáňo našejkoval, tak ta zátka samozřejmě vylítla a já se ho pokoušela zastavit, ale jediné, co se mi povedlo, že jsem tam trochu dala palec, takže lítalo všude okolo.

No co, Gabriela Soukalová také nebyla při otevírání šampaňského v Hochfilzenu 2017 nejzručnější, musela jí ho otevřít Laura Dahlmeierová.
Já ho právě ani otevírat nechtěla, ale bylo mi řečeno, že musím. Takže to nedopadlo nejlíp. Pan číšník to odnesl nejvíc.

Povězte, jaký nejhezčí vzkaz jste po vašem vítězství zatím dostala?
Mám vyfocených pár perliček. Ale všechny ty vzkazy byly strašně fajn. Psaly mi holky od koní, že jim pořád úplně nedochází, že jsem mistryně světa, že mě mají furt jako Makulu od Shellynky. Což mi přišlo moc milé. Je fajn, že jsou lidi, kteří to vše vnímají v pohodě a s nohama na zemi.

Máte i zprávy od rodičů, jak váš triumf prožívali?
Myslím, že to byla divočina. Máme dva psy a naše fenka už je stará, chudák celý závod proštěkala, protože vůbec nechápala, proč všichni doma tolik křičí, byla z toho úplně hotová. Po přenosu pak oba psi usnuli, asi z toho byli fakt úplně vyčerpaní.

Vás ještě čekají na Pokljuce dva starty.
Těším se. Doufám, že mi zbyly nějaké síly. Dnes se sice cítím docela unaveně, ale doufám, že ty síly ještě někde najdu.

Autor: Tomáš Macek