130 let
Italský cyklista Vincenzo Nibali uhájil žlutý trikot pro lídra Tour de France i...

Italský cyklista Vincenzo Nibali uhájil žlutý trikot pro lídra Tour de France i po čtvrté etapě. | foto: Reuters

Aktualizováno

Nibali se vrátil do žlutého. König se na Tour poprvé předvedl

Tour de France
  •   18:18aktualizováno  18:45
La Planche des Belles Filles (Od našeho zpravodaje) - Jen na jediný den povolil obléknout žlutý dres soupeřům, v prvním horském dojezdu na Planině krásných dívek Ital Vincenzo Nibali udeřil a vrátil se zpět do vedení v letošní Tour de France. Leopoldu Königovi se 10. etapa závodu vydařila, dojel osmý s odstupem 50 sekund na vítěze.

Christian Prudhomme, ředitel Tour de France, před startem tvrdil: "Vogézy letos nebudou jen tranzitní hory." Potvrdilo se to v sobotu, kdy Contador zahájil ofenzivu směrem k návratu do čela, v neděli se zase na vršcích převracelo pořadí Tour.

A v pondělní 10. etapě závodu došlo na další vrchařskou show. Dramatickou, záživnou a pro Nibaliho tak úchvatnou. "Jel jsem výborně, nohy byly dobré, jsem šťastný," říkal.

Tři kilometry pod vrcholem nastoupil ze skupiny favoritů, suverénně a tak lehce vystřelil vpřed. Španěl Valverde zkusil italského žraloka hákovat, ale marně, nikdo na něj neměl. Pak Nibali proletěl kolem vyčerpaného Kwiatkowského, předposledního muže z úniku, minul i Španěla Rodrígueze, vítěze pěti ze sedmi horských prémií, a mířil k vrcholu.

K prvnímu místu v etapě i v průběžných výsledcích Tour.

"Opravdu perný den," vyprávěl pak Nibali v televizním rozhovoru. "Scarponi odvedl neuvěřitelnou práci a i po svém pádu se dokázal vrátit a pracovat dál. V té zatáčce byl Michele trošku delší, ale já jsem to ubrzdil."

Sedm horských výjezdů bylo překážkou pro cyklisty, k tomu déšť, mlha a pády. Jeden z nich vyřadil ze hry i Alberta Contadora, jednoho z favoritů na maillot jaune.

"Je mi ho líto," vzkázal Nibali. "Stalo se to přímo přede mnou. Bylo to ve sjezdu. Alberto mě právě v ten moment předjel, já jel za ním a když byl přede mnou... Vlastně nevím, co se stalo. Prostě spadl, klouzal po zemi, možná v šedesátce."

To Nibali všem nástrahám unikl a v cílovém stoupání předvedl, že to s atakem na žlutý dres myslí vážně. Na trůnu Tour má nyní výhodu 2:23 minuty na Australana Porta, dalších 14 sekund zpět je Valverde, pak domácí Bardet, pátou pozici drží Tony Gallopin, který o národním svátku vezl žlutý dres. "Doufal jsem, že ho udržím déle, už jsem ale víc nemohl," funěl v cíli.

Leopoldu Königovi se konečně na Tour vyhýbaly pády i trable a ve svém terénu předvedl fantastický výkon. Držel se po boku všech es pelotonu, šlapal za mistrem světa Costou, letkou francouzských vrchařů, Nibali byl na dosah.

Když se první skupina začala trhat, König sice nedokázal na akceleraci zareagovat, ale svým tempem vyšlapal až k cíli. Těsně před ním ještě předstihl Rodrígueze, vybojoval osmé místo a ve výsledcích poskočil o 7 pozic - aktuálně je jednadvacátý s odstupem 8:25 minuty na Nibaliho.

Tour de France

10. etapa, Mylhúzy - La Planche des Belles Filles (161,5 km)

1. Nibali (It./Astana) 4:27:26, 2. Pinot (Fr./FDJ.fr) -15, 3. Valverde (Šp./Movistar), 4. Peraud (Fr./AG2R) oba -20, 5. Bardet (Fr./AG2R), 6. Van Garderen (USA/BMC) oba -22, 7. Porte (Austr./Sky) -25, 8. König (ČR/NetApp) -50, 9. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -52, 10. Nieve (Šp./Sky) -54, ...63. Bárta (ČR/NetApp) -16:07.

Průběžné pořadí: 1. Nibali 42:33:38, 2. Porte -2:23, 3. Valverde -2:47, 4. Bardet -3:01, 5. Gallopin (Fr./Lotto) -3:12, 6. Pinot -3:47, 7. Van Garderen -3:56, 8. Peraud -3:57, 9. Costa (Portug./Lampre) -3:58, 10. Mollema (Niz./Belkin) -4:08, ...21. König -8:25, 88. Bárta -1:08:26.

Autor: