130 let
Tady ještě Holuša mohl slavit.

Tady ještě Holuša mohl slavit. | foto: ČTK/AP

Diskvalifikovaný Holuša: Jsem vytočený. Možná to byla politika, protože se mě báli

Sport
  •   16:00
AMSTERDAM (OD NAŠEHO ZPRAVODAJE) - Začal v hloubi pole, ale pak se propracoval dopředu a s přehledem si pohlídal postup do finále patnáctistovky na mistrovství Evropy. Jakub Holuša se z něj však nemohl radovat dlouho; po závodě byl za strčení soupeře diskvalifikován. „Jsem hodně naštvaný,“ říkal.

Jak se to seběhlo? Holuša se ze zadních pozic probíjel dopředu, přičemž strčil do Švéda Jonase Leandersona. Ten vyšlápl mimo dráhu, za což byl diskvalifikován.

Následoval protest švédské výpravy a zkoumání videozáznamu, který prokázal, že se tak stalo právě po kontaktu s Holušou. „Byl to normální souboj, který se děje v každém závodu,“ řekl český mílař.

Protest Švédů byl uznán a rozhodčí následně diskvalifikovali právě Holušu, proti čemuž se odvolala česká výprava. Ač tušila, že šance na úspěch je minimální...

zdroj: www.youtube.com

„Videozáznam jasně prokazoval z několika pohledů, že se Jakub velmi dravě a za pomoci rukou natlačil mezi belgického a švédského závodníka, a tím ho jednoznačně poslal mimo. Nikdo ho mezi ně nestrčil, nikdo v tu danou chvíli nezavadil nohou, bohužel nic, čeho bychom se mohli chytit,“ popsal šéf výpravy Tomáš Janků na oficiálním svazovém webu. „Bojoval prostě až moc srdcem.“

Češi se pokusili argumentovat i tím, že ani Švédové netoužili po diskvalifikaci Holuši, pouze po vrácení jejich závodníka do výsledků. Ale nepomohlo to. „S Jakubem jsem mluvil a vysvětlil mu, co a jak se diskutovalo. Myslím, že to přijal, i když si ani trochu nedovedu představit, co cítil. Vím, co tomu obětoval a jak k přípravě na tento závod přistupoval a je to velká škoda. Měl velkou formu,“ popisoval Janků.

zdroj: www.youtube.com

Holuša, který byl časem 3:35,15 druhým nejrychlejším ze startovní listiny, rozběh s přehledem ovládl a věřil, že může v sobotním finále bojovat o medaile.

„Jsem naštvaný hodně, měl jsem životní formu a mrzí mě, že to nemůžu dokázat sportovní cestou. Možná v tom byla i politika, protože všichni věděli, jak na tom jsem. Pokusím se, aby mě to nezlomilo a nakoplo,“ vykládal Holuša.

Autor: Ondřej Novotný