130 let
Roman Dostál.

Roman Dostál. | foto: ČTK

Rozhovor

Divili jsme se, že hry dostalo Soči, tvrdí biatlonový šampion

Sport
  •   21:00
PRAHA - Biatlonové MS 2009 v Pchjongčchangu? Žádná medaile pro Česko, ale pokud jde o organizaci, dostal šampionát od reprezentantů zdvižený palec. "Všechno bylo prima," říká Roman Dostál (40), mistr světa z roku 2005.

LN Co se vám vybaví při zmínce o Pchjongčchangu, když pomineme výsledky? 
Že to byl velmi dobře přichystaný šampionát. Už delší čas se vědělo, že pro zimní olympiádu v roce 2014 dostalo přednost Soči, ale tam jsme se tomu dost divili. Biatlonový areál byl totiž na takové úrovni, že jsme si říkali: tady by mohli olympiádu pořádat z fleku, zatímco v Soči se teprve začínalo budovat. Místní činovníci povídali, že Pchjongčchang se stává Mekkou zimních sportů v Asii, a podle toho, co jsme viděli, asi nebyli daleko od pravdy.

Rok 2010 v obrazech

LN Myslíte, že pro Korejce bylo velké zklamání, když hry dostalo Soči? 
Jestli ano, tak se z toho brzy vzpamatovali. Vypadalo to tak, že začali pracovat s ještě větším úsilím, aby se na ně dostalo při příští volbě.

LN To neměl šampionát biatlonistů žádnou chybičku? 
Ale měl, malé trápení bylo se sněhem. Pchjongčchang je taková náhorní plošina v horách podobných Krkonoším, ale ze tří stran je moře, což dělá neplechu - dochází tam k prudkým změnám teplot třeba i o dvacet stupňů. Takže se někdy jezdilo na starém špinavém sněhu, místy prosakoval písek a lyže trpěly. Ale stačila maličkost, aby jim někdo poradil, jak si udělat sněhové zásoby.

LN A co zájem diváků? 
To byla další chybička, jenže je třeba vědět, že biatlonový šampionát hostil poprvé jiný kontinent než Evropa. Diváckou kulisu obstarávalo pár stovek Korejců, které doplňovalo přibližně taky tolik turistů z Německa, Švédska, Rakouska. Nejvíc lidí dorazilo z Ruska, protože Vladivostok není daleko. Ale na jeden závod se přijeli podívat školáci a atmosféra byla docela prima. A ideální podmínky nebyly, ani pokud jde o vítr - strávili jsme tam tři týdny a s výjimkou asi dvou dní dost foukalo, ale zvykli jsme si. Jinak ale bylo všechno na úrovni -hotel, pestrá strava, i evropská, doprava závodníků.

LN Myslíte, že Pchjongčchang může uspět v letošní volbě pořadatele her? 
Jak říkám, nám se zdálo už tehdy, že by tam olympiádu mohli uspořádat hned. Korejci do toho museli investovat opravdu hodně peněz. Pořadatelé byli snaživí a na každém kroku dávali najevo, že biatlon chápou jako jeden z kroků směrem k olympiádě. Šanci asi mají, tipnul bych si, že olympijské hry dostanou.

Autor: Jiří Jakoubek