130 let

Roger Federer | foto: AFP

Federer vyhrál Australian Open

Sport
  •   12:48
MELBOURNE - Švýcarský tenista Roger Federer vyhrál Australian Open. V dnešním finále v Melbourne ukončil nečekané tažení Marcose Baghdatise z Kypru vítězstvím 5:7, 7:5, 6:0 a 6:2. Federer získal třetí grandslam zasebou.

Baghdatis při své grandslamové premiéře neměl problémy s nervozitou, získal první set a se švýcarským favoritem držel krok do konce druhého. Federer dělal do té doby nezvykle hodně chyb a ani jeho servis neměl takovou sílu. Bagdatisovi se rovněž často dařilo zakončovat výměny křížným forhendem.

V jedenáctém gamu druhé sady za vyrovnaného stavu prohrával Federer při vlastním podání 0:30, ale hru otočil a podobně situaci zachránil o pár minut později. Ze stavu 15:40 se mu podařil brejk a vyrovnal finálový duel na 1:1. Od stavu 5:5 vyhrál celkem jedenáct gamů za sebou.

Podobně strhující výměny jako v první půlce finále se už na kurtu Roda Lavera neodehrály, protože zápasu vládl pevnou rukou jediný hráč. Baghdatis třetí set ztratil s nulou za pouhých 24 minut a navíc ho začalo zlobit lýtko. Masáž ve čtvrtém setu mu na chvíli vrátila síly, snížil na 2:4 a následně měl brejkbol, ale rodák z Basileje komplikace nepřipustil.

Federer získal 35. titul ve dvouhře v kariéře a vyhrál i sedmé grandslamové finále, do něhož postoupil. Dnešní úspěch si vychutnal po dvou hodinách a 46 minutách hry, tenisovým uměním si vydělal v Melbourne dalších 756.000 eur.

Baghdatis: je to jako sen
Dvacetiletý Baghdatis obdržel polovinu a svou spanilou jízdou na Australian Open si získal nejen celý Kypr, ale i další fanoušky po celém světě. V jeho rodné zemi se dnes doslova zastavil život, ulice a dokonce kostely zůstaly prázdné, Kypřané seděli u televize nebo promítacích pláten na náměstích. "Je to jako sen, z něhož jsem se
ještě neprobudil. Jsem ve finále, hrál jsem ve finále, prohrál jsem ve finále. Úžasné," rozesmál po zápase Kypřan diváky.

Hlavní trofej však skončila podle očekávání v rukou Federera, stejně jako v roce 2004. Dnes mu ji předala australská legenda Rod Laver. Po loňském Wimbledonu a US Open tak pokračuje na tenisových kurtech nadvládla čtyřiadvacetiletého Švýcara, pro něhož zatím zůstalo nedostižnou metou jen antukové French Open.

Autor: