130 let
Stanislav Griga ve Spartě skončil.

Stanislav Griga ve Spartě skončil. | foto: ČTK

Griga opustil Spartu, střídá ho Bílek

Sport
  •   12:14
PRAHA - Stanislav Griga už není koučem Sparty. Po necelých jedenácti měsících ho vedení odvolalo z funkce. Na jeho místo míří Michal Bílek z Viktorie Plzeň.
Předseda plzeňského klubu Ladislav Valášek to řekl serveru iDnes a potvrdil tak dosavadní spekulace. Bílek se podle stejného zdroje už rozloučil se svými svěřenci a v pátek bude představen na Letné.

Čtyřiačtyřicetiletý Slovák Griga přišel na Letnou loni v říjnu, kdy nahradil Jaroslava Hřebíka. Od svého bývalého hráče si sparťané slibovali návrat na přední příčky, ale vzestup týmu pod jeho vedením měl krátké trvání. Spartě se nepovedla Ligy mistrů, v domácí soutěži obsadila až páté místo a účast v pohárové Evropě si zajistila jen díky výhře v Poháru ČMFS.

Herní projev týmu se příliš nezměnil ani v nové sezoně po příchodu několika posil a krize vyvrcholila nedělním debaklem v Mladé Boleslavi. Hned po něm se začaly šířit spekulace o odvolání trenéra, ve středu večer se užší vedení definitivně dohodlo na nutnosti provést změnu. Griga, který měl smlouvu do příštího června, skončil s nelichotivou bilancí 12 výher a 8 porážek ve 27 ligových zápasech.

Jednačtyřicetiletý exsparťan a bývalý reprezentant Bílek začal sezonu v Plzni nad očekávání dobře a v tabulce je Viktoria o tři místa nad Spartou. Viktoria pravděpodobně požaduje za Bílkovo uvolnění nějakou hráčskou kompenzaci. Tiskový mluvčí Sparty Lukáš Přibyl tyto informace odmítl komentovat. Spolu s Grigou, který dnes dopoledne vedl na Letné poslední trénink, skončil i jeho asistent Róbert Paldan.

Nový kouč převezme mužstvo až na devátém místě a ve viditelném útlumu. Na jeho proměnu bude mít jen málo času, protože už 14. září čeká Spartu boj o účast v základní skupině Poháru UEFA na půdě skotského klubu Heart of Midlothian.
Autor: Lidovky.cz