130 let

Radek Štěpánek | foto: ČTK

Já a Martina? Snad už nám lidi dají svátek

Sport
  •   9:18
MELBOURNE/PRAHA - Hned na začátku nové tenisové sezony vzbudil Radek Štěpánek (28) pořádný rozruch. Nejdříve oznámil, že se kvůli sporům s prezidentem Českého tenisového svazu Ivem Kaderkou vzdává své účasti v Davis Cupu. A krátce na to pak Martina Hingisová potvrdila, že se se Štěpánkem zasnoubili.

Český tenista se nyní na kurty vrací po půlroční pauze a chystá se na blížící se Australian Open. „Už se nemůžu dočkat,“ říká.

LN Ulevilo se vám, že Martina Hingisová promluvila veřejně o zásnubách jako první?
Mezi námi to ale bylo takové „oficiální“ už dlouho. Ale chápu, že tím, co se teď stalo, jsme mediálně zajímaví. Ale snad ten hlavní boom už brzo pomine. Doufám, že nám snad lidi teď dají svátek, abychom se v klidu mohli soustředit na tenis.

Nedobírají si vás ostatní hráči, že jste coby slavný tenisový pár nástupci dvojice Agassi -Grafová?
To ne (směje se). Zaznamenal jsem jen spoustu gratulací a skoro všichni hráči se ptali co a jak, kdy bude svatba. My se ale oba chceme co nejlépe připravit na Australian Open, zbytek by lidi a novináři mohli nechat na nás...

Vaší partnerce se návrat k tenisu po pauze vydařil nad očekávání. Může se Martina Hingisová stát znovu světovou jedničkou?
To ukáže čas, ale ona na absolutním vrcholu už byla. Čtyři nebo pět let byla číslo jedna a v tenise toho dokázala strašně moc. Já věřím, že se jí to povede, protože už nahoře jednou byla.

Radíte si navzájem?
Samozřejmě, že se spolu o tenise bavíme.

V pondělí byla zveřejněna nominace českých tenistů na daviscupové utkání proti USA. Vy jste se reprezentace vzdal kvůli sporům se šéfem svazu Ivem Kaderkou. Ten nominaci doplnil prohlášením, kde znovu připomíná vaše údajné „výmluvy a změny názorů“...
Tohle je o lidských vlastnostech a charakteru. Já nejsem jediný tenista, kterému se něco povedlo a do koho se on trefuje. Sepsul většinu hráčů, kteří tu něco dokázali, místo toho, aby se nějak využili pro český tenis. Když jsem se dozvěděl, co třeba řekl o Martině Navrátilové... (Kaderka Navrátilovou kritizoval za výši startovného na loňském turnaji na Štvanici - pozn. red.)

Jaké máte reakce od fanoušků?
Chápu, že spoustě z nich se moje rozhodnutí nelíbilo a nelíbí. Nechci, aby to vyznělo špatně, ale já jsem člověk, který si jde za svým -když s někým jednám, tak jednám otevřeně, na rovinu. Nenechám sebou vláčet.

Co konkrétního máte na mysli?
Ohledně svého návratu do Davis Cupu jsem měl nejčistší úmysly. Chtěl jsem být jen součástí týmu, který má naději na úspěch. A co říká Kaderka, třeba že jsem měl nějaké finanční požadavky, to je úplný nesmysl. Tohle si ke mně nikdo nebude dovolovat.

V současné chvíli tedy není cesta zpátky...
Já razím heslo „Nad nikoho se nepovyšuj a před nikým se neponižuj“. A to, jak se Kaderka navezl do lidí kolem mě, do mého týmu a do Petra Kordy, který mi pomohl... To se prostě nedá. Ale přesto, rozhodnutí skončit s Davis Cupem bylo strašidelně těžké, to si asi moc lidí neuvědomuje. Já jsem byl vždycky týmový hráč, měl jsem týmové soutěže rád. Ale vím, jak jsem se dostal na vrchol a komu jsem za to vděčný. V tenise je spousta lidí, kteří se mnou souhlasí. Všichni nadávají, ale já jsem jediný, kdo se ozve. Kdyby to udělali i ostatní, tak by se možná fanoušci divili. Ale já se za svoje prohlášení nestydím, řekl jsem pravdu.

Naznačil jste také, že vás svým přístupem k celému sporu trochu zklamal Tomáš Berdych.
Dlouho jsem ho neviděl. Teď se asi potkáme na Australian Open.

Bral byste případný zápas proti němu jako odvetu?
Já beru každý zápas stejně. Davis Cup je pro mě uzavřená kapitola, s ostatními hráči to není nic osobního. Ať je tam přátelství, nepřátelství, to je jedno. Každý chce vyhrát.

Jak se na váš spor ohledně Davis Cupu dívají ostatní tenisté?
Spousta hráčů na okruhu se mě ptá, proč Davis Cup nehraju. Když jim to vysvětluju, tak jen kroutí hlavou a říkají, jak můžou být lidi tak... ani to radši nebudu říkat nahlas.

Dobrá, pojďme k blížícímu se Australian Open. Půl roku jste nehrál kvůli potížím se zády, nyní se na kurty vracíte. Vyzkoušel jste si už pár zápasů na turnaji v Adelaide. Jak jste tedy na tom?
Za ten první týden v Adelaide jsem odehrál dva singly a čtyři debly, takže jsem v sedmi dnech zvládl šest zápasů. A zatím se cítím dobře, i když čtyřhra samozřejmě neznamená takový fyzický výdej. Zatím mi nevadilo ani to obrovské vedro, které tady je. Takže fyzicky se cítím dobře, teď jde jen o to odehrát co nejvíc zápasů a dostat se do zápasového rytmu. Na Australian Open už se těším.

Tenisový pár

Vztah Martiny Hingisové a Radka Štěpánka trvá zhruba rok, ale oba tenisté se znají od dětství. Švýcarská hráčka s česko-slovenskými kořeny poprvé veřejně promluvila o zásnubách na konci prosince. „Jsem šťastná,“ řekla Hingisová, kterou „prozradil“ diamantový prsten na ruce. K zásnubám došlo 24. listopadu v restauraci na Kampě v Praze. „Tam jsem dal Martině diamantový prstýnek a... řekla mi ANO,“ popsal Štěpánek, podle něhož je svatba dalším logickým vyústěním jejich vztahu. Oba se nyní v Melbourne připravují na Australian Open.

Zraněná záda tedy necítíte?
Zatím ne, musím to zaklepat. Nevěděl jsem, co mám od plné zátěže čekat, ale první turnaj proběhl v pohodě.

Co když se potíže ozvou zase?
Dělám strašnou spoustu věcí, aby se to neopakovalo, opravdu se snažím dělat maximum pro to, abych tomu zranění předešel. Každý den dělám speciální cviky. Rozhodl jsem se nejít na operaci a po konzultaci s docentem Kolářem jsem zvolil alternativní léčbu, cvičení a různé infuze. Při operaci by totiž byla ohrožena moje kariéra, vůbec nebylo jisté, jestli bych ještě hrál. Jsem vděčný za to, jak to dopadlo, a jsem rád za každý den, kdy můžu jít na kurt s tím nejlepším, co ve mně je.

Tahle sezona je pro vás comebacková. Máte konkrétní cíle?
V roce 2006 jsem si před sebe postavil vlastně tři cíle: pokusit se vyhrát první turnaj, aby se neříkalo, že jsem nejlepší hráč ze světové dvacítky, který nevyhrál turnaj. Pak jsem se chtěl dostat do světové desítky a prorazit na grandslamu. Obojí se mi povedlo, dařilo se mi na Wimbledonu. Měl jsem konstantní výsledky a moc neprohrával...

A letos?
Teď jsem si uvědomil, že bez zdraví to nejde, takže základní cíl je zůstat zdravý. Vím, že když se mi to povede, tak se zpátky do desítky dostanu, protože vím, co to obnáší. Musím zůstat trpělivý.

Při poslední prověrce před Australian Open, na turnaji v Kooyong Clubu, v Melbourne vás čeká Roger Federer. To je ostrý start, že?
To jistě. Ale pro mě není nic lepšího, než si v rámci přípravy zahrát s nejlepším tenistou světa.

Autor: