130 let
Veronika Fenclová

Veronika Fenclová | foto: ČTK

Jachtařka Fenclová je osmá a má blízko do finále

Sport
  •   18:52
LONDÝN - Jachtařka Veronika Fenclová zůstala po osmi rozjížďkách olympijské regaty v třídě Laser Radial na osmém místě. Jednatřicetiletá Češka je před závěrečnými dvěma rozjížďkami blízko postupu do finálové jízdy pro deset nejlepších.

Fenclové se po dni volna příliš nevydařila dnešní úvodní jízda, v níž skončila sedmnáctá. Poté ale zajela šestý čas a zůstala celkově osmá s 63 body.

Jachtařky čekají ještě dvě rozjížďky v sobotu a pak v pondělí finálová jízda pro deset nejlepších, jež se boduje dvojnásobně. Vyrovnané pořadí vede Evi van Ackerová z Belgie (23) před Annalise Murphyovou z Irska (24) a Nizozemkou Marit Bouwmeesterovou (26).

Desátou rozjížďkou ve třídě Finn skončila olympijská regata v Dorsetu pro Michala Maiera, jenž byl ve 48 letech nejstarším českým účastníkem her. Na svých pátých OH obsadil 21. pozici a o čtyři místa vylepšil výsledek z Pekingu.

Z druhého místa půjde v této třídě do nedělního finále slavný Brit Ben Ainslie, jenž v domácích vodách usiluje o čtvrté zlato za sebou. Na vedoucího Dána Jonase Högha-Christensena ztrácí dva body. V případě rovnosti rozhoduje výsledek z poslední rozjížďky.

V třídě Laser je Viktor Teplý po osmi jízdách jednatřicátý.

Výsledky jachtařských soutěží na OH v Londýně

Muži:

Finn (po 10 rozjížďkách): 1. Högh-Christensen (Dán.) 26, 2. Ainslie (Brit.) 28, 3. Postma (Niz.) 42, ...21. Maier (ČR) 162 - nepostoupil.

Laser (po 8 z 10 rozjížděk): 1. Slingsby (Austr.) 23, 2. Kontides (Kypr) 28, 3. Stipanovič (Chorv.) 40, ...31. Teplý (ČR) 189.

Ženy:

Laser Radial (po 8 z 10 rozjížděk): 1. Van Ackerová (Belg.) 23, 2. Murphyová (Ir.) 24, 3. Bouwmeesterová (Niz.) 26, ...8. Fenclová (ČR) 63.

Autor: ČTK