130 let
Zdeněk Štybar.

Zdeněk Štybar. | foto: ČTK

Rozhovor

Je to prima návrat, těší úspěchy po zranění šampiona Štybara

Sport
  •   16:30
PRAHA - Pět startů ve světové konkurenci, z toho jen jednou chyběl na stupních vítězů. Takový návrat vyšel Zdeňku Štybarovi (25) poté, co celý prosinec nezávodil kvůli zánětu v koleni. Opustil tak přední příčky různých žebříčků, ale netrápí jej to. "Takové věci ke sportu patří," hlásí ze svého belgického domova úřadující mistr světa, který bude v sobotu v Hlinsku usilovat o svůj pátý titul mistra republiky.

Po návratu k závodění bylo vašim nejhorším výsledkem nedělní sedmé místo v belgickém Tervurenu. Těší vás takový comeback?
Ani ve snu jsem nečekal, že to půjde takhle dobře, počítal jsem spíš s dojezdy za první pětkou. Je to prima, a ještě víc mě těší, že i po pěti závodech v sedmi dnech už vůbec necítím bolest v koleni.

Čemu vydařený návrat přičítáte?
Evidentně jsem dlouhou pauzou neztratil tolik, kolik se předpokládalo. Dobře mi vyšel i trénink na Mallorce, takže mi závody sedly.

Rok 2010 v obrazech

V úvodu sezony jste z prvních sedmi startů vytěžil sedm vítězství, což se předtím nepodařilo ani velikánům typu exmistra světa Nijse a dalším. Nebral jste pozdější zranění jako projev nepřízně osudu za to, jak jste si začátek sezony pochvaloval?
Někdo to tak brát může, ale spíš se přikláním k tomu, že zranění ke sportu patří. Myslím, že všechno špatné může být pro něco dobré.

Před časem se rozhořel váš spor s belgickou stájí Fidea, z níž chcete odejít do týmu Quick Step a pokusit se o úspěch v silniční cyklistice, stáj vás ovšem nechce pustit. Pokročila situace nějak?
Neposunulo se nic. Čekám a nechci to komentovat, nemá to smysl. Všechno se mění, s mým belgickým manažerem na tom pracujeme.

A nemůže na vás Fidea uplatnit roční opci?
Tu ve smlouvě mám a stáj ji už uplatnila, ale pořád se to řeší.

Vábnička silniční cyklistiky tedy působí stále?
Samozřejmě. Opravdu se o tom ale bavit nechci, protože všechno obestírá spousta otazníků.

O nedávné zlomenině klíční kosti Radomíra Šimůnka zajisté víte, stejně jako o jeho touze stihnout start na mistrovství světa, které bude koncem ledna v německém Sankt Wendelu. Věříte, že se může připravit kvalitně?
Záleží, jak bude schopný trénovat v dalších dnech. Pokud by ztratil další dva týdny, měl by to hodně těžké. Na druhou stranu je jednodušší přichystat se na jeden závod, udělat takovou rychlokvašku, jak říkáme. A odpočinek mu může i pomoci.

Což dobře znáte z vlastní zkušenosti, v létě jste kvůli operaci cisty také absentoval...
... a potom jsem měl obrovskou chuť do dalšího tréninku, tělo i hlava si odpočinuly. Je to podobné.

V sobotu na mistrovství republiky v Hlinsku bude Šimůnek chybět. Berete to tak, že vám ubyl konkurent?
Je to škoda, jeho účast by prospěla kvalitě závodu. Ale pojedou další dobří závodníci, výborně teď jezdí Martin Zlámalík, dobře se připraví i biker Jarda Kulhavý, vicemistr světa. Zasněžená trať mu bude sedět.

Ale vy jste se loni v Táboře stal mistrem světa právě na sněhu, takže by trať měla sedět i vám, že?
V to doufám! (úsměv)

Vítal byste sníh i na mistrovství světa, kde váš čeká obhajoba?
To neřeším, je třeba se přichystat na všechno.

Autor: Jiří Jakoubek