130 let

Trenér Kielu Filip Jícha | foto: ČTK

Jícha dovedl házenkáře Kielu k triumfu v Lize mistrů i jako kouč, tým porazil favorizovanou Barcelonu

Sport
  •   22:49
Kolín nad Rýnem - Filip Jícha dovedl házenkáře Kielu k triumfu v Lize mistrů a jako první muž historie ovládl tuto prestižní soutěž jako hráč i trenér s jedním klubem. Německý tým ve finále závěrečného turnaje sezony 2019/20 v Kolíně nad Rýnem porazil 33:28 vysoce favorizovanou Barcelonu.

Jícha po postupu Kielu do finále Ligy mistrů ocenil své hráče: Jsem na ně pyšný, rvali se jako lvi

Kiel vyhrál Ligu mistrů počtvrté v historii a získal prémii 500.000 eur (13 milionů korun). Bývalý nejlepší házenkář světa Jícha, jenž s Kielem evropskou soutěž ovládl v letech 2010 a 2012, si připsal další velký úspěch v krátké trenérské kariéře. Někdejší český reprezentant letos hned v první sezoně v roli hlavního kouče dovedl Kiel k titulu v německé bundeslize.

Trenér Kielu Filip Jícha
Trenér Kielu Filip Jícha

Jíchovi svěřenci postoupili do finále po pondělním semifinálovém dramatu s Veszprémem, který porazili až v prodloužení 36:35. Proti Barceloně byli outsiderem, neboť s devíti tituly rekordman soutěže od loňského září neprohrál soutěžní zápas a v Lize mistrů jeho vítězná série čítala 22 utkání.

Kiel se mohl ve finále opřít o skvělý výkon dánského brankáře Niklase Landina, jenž především v druhém poločase přiváděl hráče Barcelony k zoufalství. Osmi brankami se o vítězství zasloužil Švéd Niclas Ekberg, jenž proměnil šest sedmiček.

V duelu o třetí místo porazili házenkáři Paris Saint-Germain 31:26 loňského finalistu Veszprém.

Autor: ČTK