Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Japonsko připustilo odložení olympiády, Kanada vzkázala, že sportovce do Tokia nevyšle

Odpočítávání času do zahájení letních olympijských her v Tokiu. Jestli ale skutečnou proběhnou, je zatím nejisté. foto: ČTK

Ottawa/Tokio - Japonský premiér Šinzó Abe v pondělí poprvé prohlásil, že odložení letní olympiády v Tokiu může být variantou, jestliže nebude možné uspořádat hry v „úplné formě“.
  7:28

I Mezinárodní olympijský výbor (MOV) o víkendu přiznal, že kvůli pandemii koronaviru uvažuje o odložení olympijských her. Rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů.

Podle japonského premiéra je postoj MOV v souladu s jejich názorem, že tokijské hry by se měly uskutečnit „v úplné formě“. „A jestliže by to bylo obtížné, nebudeme mít jinou možnost než zvážit odložení her,“ řekl Abe v japonském parlamentu s tím, že zdraví atletů je nejdůležitější. Stejně jako Mezinárodní olympijský výbor nicméně zdůraznil, že úplné zrušení her ve hře není.

K rozhodnutí o případném odložení her by podle Abeho mělo dojít co nejdříve. Konečné slovo je ale na Mezinárodním olympijském výboru, dodal japonský premiér. Svůj názor na celou věc Abe v neděli večer sdělil předsedovi organizačního výboru her Joširovi Morimu. Ten poté o situaci diskutoval s prezidentem MOV Thomasem Bachem.

Ministryně pro olympijské hry Seiko Hašimotová ocenila, že Mezinárodní olympijský výbor neuvažuje o zrušení tokijských her. Přípravy na olympiádu budou i nadále pokračovat podle plánu. Vláda ale podpoří jakékoli rozhodnutí, které výbor přijme, dodala ministryně.

Olympijské hry v Tokiu se mají konat od 24. července do 9. srpna. Představitelé MOV i japonští organizátoři dosud na trvali na tom, že hry se uskuteční v původním termínu. V posledních dnech ale začaly sílit hlasy z národních olympijských výborů, sportovních svazů i od samotných sportovců, aby byly kvůli koronavirové krizi odloženy. Kanada dnes jako první země oznámila, že na olympiádu a paralympiádu do Tokia nepošle své sportovce.

Sportovci z Kanady nepojedou určitě

Kanada nepošle své sportovce na letní olympijské a paralympijské hry, které se mají uskutečnit v Tokiu. Informoval o tom v pondělí Kanadský olympijský výbor (COC). Rozhodnutí souvisí s obavami kvůli šíření koronaviru, kterým se po celém světě nakazilo již na 330 000 lidí a přes 14 000 jich zemřelo. Podle kanadského výboru „není nic důležitějšího než zdraví a bezpečí našich atletů i světového společenství“.

„COC (Kanadský olympijský výbor) a CPC (Kanadský paralympijský výbor) naléhavě vyzývají Mezinárodní olympijský výbor, Mezinárodní paralympijský výbor a Světovou zdravotnickou organizaci, aby odložily hry o jeden rok,“ uvedly kanadské výbory ve svém prohlášení.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...