130 let

Kajakář Jiří Prskavec. | foto: Ivana Roháčková

Kajakář Prskavec je vicemistrem světa, kanoistka Fišerová získala na bronz

Sport
  •   15:58aktualizováno  16:28
RIO DE JANEIRO - Kajakář Jiří Prskavec je vicemistrem světa. Na kanále v Riu nestačil jen na Němce Aignera. Obhájce Tunka byl šestý, loňský vicemistr Přindiš sedmý. Kanoistka Tereza Fišerová získala ve svém závodě bronzovou medaili.

Celkový vítěz letošního ročníku Světového poháru i na vrcholu sezony potvrdil stabilní formu. Vycházely mu riskantní průjezdy branek a čistou jízdou se v průběžném pořadí zařadil na druhé místo za Aignera, na něhož ztratil necelou sekundu. Zbývající dva závodníci už ho nepředstihli. Olympijský šampion z roku 2016 Joseph Clarke z Británie jel sice nejrychleji, ale dva „šťouchy“ ho srazily na páté místo.

Fišerová stříbro neobhájila

Hned za ním byli další čeští kajakáři. Tunka ve svém prvním velkém finále sezony ztratil na vítěze 4,11 sekundy, Přindiš měl se dvěma trestnými sekundami manko 5,16.

Vyhrála suverénka této kategorie Jessica Foxová z Austrálie před obhájkyní zlata Mallory Franklinovou z Británie. Pořadí na prvních dvou místech tak bylo v Riu de Janeiro stejné jako v sobotním závodu kajakářek.

Obhájkyně stříbra Fišerová jela jako druhá a od začátku ztrácela na Rakušanku Nadine Weratschnigovou. Navzdory „šťouchu“ ve 22. brance jí ale skvěle vyšla závěrečná třetina tratě a dostala se o 41 setin do čela. Nakonec to byl rozdíl mezi medailí a čtvrtým místem.

Fišerovou totiž porazily jen dvě největší favoritky. Foxová, která v této kategorii vyhrála všechny letošní závody SP, zajela čistě a nadělila Franklinové bezmála pět sekund. Do rekordní sbírky tak přidala sedmé individuální zlato z MS.

Výsledky MS

Muži:

K1: 1. Aigner (Něm.) 89,69 (0 trestných sekund), 2. Prskavec (ČR) -0,96 (0), 3. Eigel (Rus.) -2,48 (0), ...6. Tunka -4,11 (0), 7. Přindiš (oba ČR) -5,16 (2).

Ženy:

C1: 1. Foxová (Austr.) 109,07 (0), 2. Franklinová (Brit.) -4,78 (2), 3. Fišerová -7,67 (2), ...v semifinále 13. G. Satková, 14. Havlíčková (všechny ČR).

Autor: ČTK