130 let
Novak Djokovič se raduje z vítězství

Novak Djokovič se raduje z vítězství | foto: Reuters

Kdo ho zastaví? Djokoviče dál unáší vlna výher

Sport
  •   18:41
PRAHA - Na trůnu světové tenisové jedničky se Novak Djokovič nevyhřívá zdaleka tak dlouho jako třeba kdysi Pete Sampras (286 týdnů). Výsadní pozici si užívá teprve od začátku letošního léta, nicméně o téhle srbské mašině na vítězství se mluví snad ještě hlasitěji než donedávna o všech jeho předchůdcích, Nadala či Federera nevyjímaje.

Tomuhle chlapíkovi s uhrančivýma očima se totiž povedlo něco, co nedokázal dosud nikdy nikdo. Takřka na sklonku prázdnin má totiž ve své letošní udivující bilanci zapsanou stále jedinou prohru. O tu se postaral v semifinále Roland Garros v Paříži Roger Federer.

Nech taky někoho vyhrát...

Naposledy si Djokovič vychutnal o víkendu ve finále turnaje v Montrealu Američana Fishe a ten ho vzápětí u sítě v žertu prosil, jestli by nebyl tak laskavý a nenechal občas vyhrát také někoho jiného... Francouz Jo-Wilfried Tsonga, jenž srbskému tenistovi vzdal semifinále, podotkl: "Novak hraje sice neuvěřitelně, ale mimozemšťan to není."

Djokovičův rok snů

- Letošní bilance: 53 výher a jedna porážka.

- Na tvrdém povrchu: 20 výher, žádná porážka.

- Historické rekordy: 1. Djokovič 53 výher - 1 porážka, McEnroe (1984) 82 - 3, Connors (1974) 93 - 4, Federer (2005) 81 -4 a (2006) 92 - 5.

- Jako první tenista v historii vyhrál v jedné sezoně pět turnajů série Masters.

- Ekonomika: Tenisem zatím vydělal 22 462 296 dolarů.

"Má pravdu, fakt vám mohu odpřísáhnout, že jsem normální smrtelník," odvětil Djokovič pobaveně. Bývalý daviscupový reprezentant Jiří Hřebec si všímá, že z Djokovičovy hry čiší vyloženě nadšení. "Už jen třeba z jeho výrazu mně někdy připadá, že je Novak šťastný, když si může tenis zahrát. Stačí se podívat do jeho očí..." zamýšlí se.

"Jeho bilance je bez diskusí unikátní, fenomenální. Tahle šňůra výher souvisí zcela jistě i s jeho narůstajícím sebevědomím a patrnou touhou po vítězství. Mám takový pocit, že si momentálně vůbec nepřipouští, že by ho někdo mohl porazit. A právě tahle víra dělá strašně moc."

Hřebec navíc připomíná také jeho mimořádnou pohyblivost na kurtu. "Djokovič se momentálně veze na vlně úspěchu. Ale pozor, na každém turnaji hraje finále, což ho musí stát dost sil. Myslím si, že až jednou zase prohraje, pak už se porážek dočká častěji. Nechce se mi snad ani věřit, že by s tou jednou prohrou vydržel až do konce sezony."

Djokovič všechny možné komplimenty přijímá s potěšením a neustále hýří výtečnou náladou. "Samozřejmě vnímám, že prožívám skvělou sezonu a že se mi letos povedla fantastická série," hovoří realisticky. "Snažím se ale nepřemýšlet o tom, kolik zápasů prohraju, ale pouze o tom, kolik jich vyhraju. Navíc, posledních pár let se už ve špičce pohybuju, takže s rolí favorita zkrátka počítám."

Autor: Václav Cibula