130 let
Jan Hanuš se připravuje na zápas.

Jan Hanuš se připravuje na zápas. | foto: Slavia Praha/Martin Malý

Doporučujeme

Kdo se večer postaví do branky Slavie? Mladík se výzvy nebojí

Sport
  •   11:17
PRAHA - UVNITŘ ANKETA Z řadového vojáka málem klíčovým mužem. Stačil týden a brankář Jan Hanuš (21), který dosud chytal pouze za rezervu Slavie ve třetí lize, zažil pohádkový skok v kariéře.

Anketa

Kdo nastoupí dnes v Moldavsku do slávistické branky?

Martin Vaniak 82
Jan Hanuš 33

"Snažím se být připravený a nic neřešit," opakuje mladík, který se kvůli utajenému distancu dvojky Denisse Romanovse dostal do sestavy pro dnešní zápas 3. předkola Ligy mistrů na stadionu Šeriffu Tiraspol. Jednu z klíčových pohárových bitev začne na lavičce, kde bude krýt záda Martinu Vaniakovi. V případě potřeby by se ani nebál oporu zastoupit.

Slavia chce vstřelit gól

Fotbalisty Slavie Praha dnes v Moldavsku čeká první zápas v kvalifikaci Ligy mistrů. V novém formátu soutěže má český šampion v předkolech relativně snazší úlohu než v minulých letech. První překážkou, kterou musejí svěřenci kouče Karla Jarolíma v cestě za vysněným cílem překonat, je Šeriff Tiraspol.

"Rád bych, abychom vstřelili branku," uvedl Jarolím. Ve výpravě chybějí rekonvalescenti Vladimír Šmicer, Josef Kaufman i Tomáš Pekhart, který si na nedělním tréninku zlomil zánártní kůstku a má nohu na dva měsíce v sádře.

Do utkání nemůže zasáhnout ani brankář Deniss Romanovs, který má pro poháry disciplinární trest ještě z angažmá v Dinamu Bukurešť. Neodletěl ani Matej Krajčík, který dohání tréninkové manko.

Co se vám honilo hlavou, když jste se minulý týden dozvěděl, že Romanovs zatajil Slavii svůj čtyřzápasový distanc platící na utkání v evropských pohárech?
Pro všechny to asi bylo velké překvapení. Bohužel se to stalo a nic se už nezmění. Pro mě to vlastně bylo dobře. Najednou jsem věděl, že mám opravdovou naději chytat.

Kdybyste byl v obdobné situaci vy, zachoval byste se stejně?
Je to těžké. Člověk se musí vžít do jeho kůže. Kdyby přišel do klubu a na rovinu řekl, že nemůže hrát v důležitých zápasech, tak by o něj vedení už nestálo. Sám nevím, jak bych jednal. Když ale vidím, jaké jsou z toho nakonec problémy, raději bych se o tom zmínil.

Po víkendovém zápase s Mladou Boleslaví byl kritizován výkon slávistické jedničky Vaniaka. Vzrostla tím šance, že byste mohl dostat přednost i před ním?
Mluvil jsem s trenérem a cítím větší příležitost než dřív. Záleží na něm, jestli nastoupím. Na tréninku makám naplno a snažím se být připravený. Nic dalšího neřeším.

Co vám kouč Karel Jarolím přesně říkal?
Ať jsem stoprocentně připravený, kdyby si něco událo a já musel vyběhnout na hřiště.

Nejste z nové pozice a z toho, jak neobvykle jste k ní přišel, přece jen trochu nervózní?
Nemám trému. Naopak se spíš těším. Případná nervozita na hřišti by určitě nebyla tak velká, jakou cítím tady před vámi novináři. Věřím, že bych všechno zvládnul.

Není to ale příliš rychlý a nepřirozený posun v kariéře mladého brankáře?
Je to sice velký skok, ale takový je fotbalový život. Nikdy nevíte, co přijde.

Jak vlastně vidíte dnešní zápas se Šeriffem Tiraspol?
Bude to těžké utkání. Musíme k němu přistoupit zodpovědně a nepodcenit sílu soupeře.

TIRASPOL VS. SLAVIA

3. předkolo Ligy mistrů, první zápas:
- dnes od 19.00
- zápas nevysílá žádná televizní stanice
- rozhodčí: Kelly - Douglas, Hennessy (všichni Irsko) Předpokládané sestavy:
Šeriff: Namaško - Tarchnišvili, Karpovič, Rodriguez, Nadson - Suvorov, Kornějenkov, Rouamba, Bulat, Balima - Diedu.
Slavia: Vaniak - Čelůstka, Vomáčka, Suchý, Hloušek - Janda, Volešák, Ragued, J. Černý - Vlček, Šenkeřík.

Autor: Michal Hořejší