130 let

Fotbal | foto: Reprofoto

Korejští fanoušci mohou jet na mistrovství přes Sibiř

Sport
  •   11:51
SOUL - Jako dobrodružnou výpravu mohou pojmout cestu na fotbalové mistrovství světa fanoušci z Korejské republiky. Zdejší železniční společnost plánuje vypravit na šampionát speciální vlak, který by zájemce o zápasy národního týmu dovezl do Německa přes KLDR a Transsibiřskou magistrálu.

Nápad státem financované společnosti Korea Railroad může ztroskotat na potřebném souhlasu KLDR. Pokud se ho podaří získat, vyrazí vlak v květnu z jihokorejského přístavního města Pusanu. Po přejezdu přes území KLDR by zastavil v ruském Vladivostoku, kde by pasažéři přestoupili na Transsibiřskou magistrálu. Do Německa by měla výprava podle zástupců Korea Railroad dorazit včas před mistrovstvím světa, které začne 9. června.

"Projekt je zatím stále v počáteční fázi," řekl mluvčí Korea Railroad Pak Čchon-song. "Budeme o tom jednat se zástupci KLDR," dodal s tím, že jednání by se mělo uskutečnit příští týden.

Železniční tratě propojující zemi byly přerušeny po rozdělení korejského poloostrova v roce 1945. Vztahy mezi oběma zeměmi se ale od roku 2000 pozvolna oteplují, což dokazuje i projekt obnovení železničního a silničního spojení přes jednu z nejpřísněji střežených hranic světa. Jedna z tratí v západní části poloostrova už je dokončena, zatím ale není v provozu.

Autor: ČTK