130 let

Samuel Eto'o | foto: AFP

Králem fotbalové Evropy je Barcelona

Sport
  •   23:51
Paříž - Fotbalisté Barcelony po čtrnácti letech usedli na evropský klubový trůn. Ve finálovém utkání Ligy mistrů v Paříži otočili zápas s oslabeným Arsenalem, zvítězili 2:1 a navázali na své jediné vítězství z roku 1992.
Arsenal hrál od 18. minuty bez vyloučeného gólmana Lehmanna, přesto je ve 34. minutě poslal do vedení obránce Campbell. Barcelona ale v závěrečné čtvrthodině strhla vítězství na svoji stranu. V 76. minutě vyrovnal Eto'o a po 995 minutách ukončil sérii Arsenalu bez inkasované branky. O pět minut později rozhodl o triumfu Barcelony střídající Belletti.

Arsenal žehral na rozhodčí
Zklamaný trenér Arsenalu Arséne Wenger řekl, že zápas se v neprospěch jeho týmu začal lámat až čtvrt hodiny před koncem, kdy Barcelona vstřelila vyrovnávací branku. Wenger cítil po utkání křivdu. "Měl jsem pocit, že akci Eto'a před vyloučením předcházel ofsajd stejně jako před vyrovnávacím gólem... Je těžké strávit takovou porážku," posteskl si Wenger, kterému zhořkl návrat do rodné Francie.

Podle kouče by zápas vypadal úplně jinak, kdyby Arsenal nehrál od 18. minuty v oslabení. "Kdybychom hráli v jedenácti, vytvořili bychom si víc šancí," poznamenal Wenger. Pokud by Arsenal vyhrál, mohl být Wenger prvním francouzským trenérem v historii, který svůj tým přivedl k vítězství v Lize mistrů.

Kapitán Arsenalu Thierry Henry si vůbec nebral servítky, když se zmínil o výkonu rozhodčích. "Jestli nás nechtěli nechat vyhrát, měli to říct hned na začátku," zlobil se útočník Arsenalu. "Nevím, jestli na sobě měli dres Barcelony, nebo ne," narážel Henry na skandál kolem norského asistenta Ole Hermanna Borgana, který se před finále nechal v jednom z norských deníků zvěčnit v dresu Barcelony a UEFA jej vzápětí stáhla z delegace.

"Vždycky čekám, že rozhodčí bude dělat svoji práci. Dnes tomu tak nebylo, některé jejich výroky byly hrozné. Možná se naučím simulovat, ale nejsem slečinka, takže budu dál hrát svoji hru," dodal rozladěný Henry. "Ale my na sebe můžeme být pyšní, víc než pyšní za to, co jsme dokázali. V deseti jsme hráli lépe než v plném počtu," uvedl Henry, který za klíčového hráče Barcelony označil střídajícího Larssona. Ten dvěma přihrávkami připravil oba góly Barcelony. "Ale třeba Ronaldinha jsem na hřišti neviděl. Larssona jsem si všiml, to jeho nahrávky otočily zápas," dodal Henry.

Larsson pomohl a odchází
Štěstím naopak zářil barcelonský obránce Belletti, jeho trefa z 81. minuty nasměrovala Katalánce k vítězství. "Dát gól ve finále Ligy mistrů je pro obránce moc těžké," radoval se brazilský bek, který se trefil po deseti minutách pobytu na hřišti.

Záložník Deco do své bohaté sbírky přidal další cenný kousek, po předloňském vítězství v LM s Portem zažil radost i s Barcelonou. "Je to historická chvíle pro všechny lidi v klubu. Hráli jsme velký zápas, ale bohužel jsme dostali gól. Pak Arsenal jen bránil na vlastní polovině," líčil technický středopolař těžkou cestu za vítězným obratem. I podle něj Barceloně Lehmannovo vyloučení pomohlo. "Byla to pro nás výhoda," řekl Deco.

Kamerunský střelec vyrovnávací branky Samuel Eto'o po utkání těžko skrýval euforii. "Skoro ani nemám slov. Zasloužili jsme si vyhrát. Všem našim fanouškům v Paříži i lidem ve Španělsku jsme prostě ukázali, že na to máme," radoval se Eto'o. Útočník Henrik Larsson se s dresem Barcelony rozloučil ve velkém stylu. Výrazně se zasloužil o vítězný obrat a nyní může v klidu odejít uzavřít kariéru do rodného Švédska. "Je to pro mě neuvěřitelný konec. Dvakrát jsem vyhrál s Barcelonou ligu a teď tohle... To
je fantazie," rozplýval se Larsson.
Autor: Lidovky.cz