Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Krize je příležitost, chytří přežijí. Šéf Oktagonu Novotný láká na živé přenosy MMA

Spolumajitel organizace Oktagon MMA Ondřej Novotný foto: Oktagon MMA

Už týdny zeje na trhu obrovská díra. Sport „živě“ zmizel, obživly záznamy. Po dvou odložených turnajích a milionových ztrátách vymyslelo vedení organizace Oktagon MMA smělý plán. Už za 14 dní by se diváci měli dočkat zápasů v kleci v přímém přenosu.
  10:39

‚Šel jsem do boje připravený umřít.‘ Zápasníkovi UFC vtrhl do bytu lupič, hvězda MMA ho nemohla zdolat

„Krize je příležitost, ti chytří přežijí a vyjdou z ní silnější,“ říká pro iDNES.cz spolumajitel Oktagonu Ondřej Novotný.

„Pokud budeme jediný živý sport v zemi, bude to pro nás obrovská výhoda.“

Placenými přenosy diváci dostanou nově vymyšlený vyřazovací pohár ve čtyřech mužských a jedné ženské váhové kategorii. Nejde o čisté MMA, pravidla se upravila tak, aby boj probíhal hlavně v postoji.

IAM Fighter 2 v O2 Universum. Mezi fanoušky nechyběl ani Ondřej Novotný...
Šťastný Attila Végh v rozhovoru s promotérem Ondřejem Novotným po zápase s...

Zápasníkům se prohry a výhry ani nezapíšou do klíčových statistik, takže se nemusí bát o kariéru. Vítěz si přijde na 125 tisíc korun.

Novotného tým zatím vyčkává na rozvolnění opatření a pravidel proti šíření koronaviru, která jim nedovolují poslat dva bojovníky proti sobě do klece, profesionální sport má od března zákaz. S

limitem osob na jednom místě by si poradili, účast by stlačili pod dvacet lidí - dva zápasníci, dva trenéři, jeden rozhodčí v kleci, tři bodoví arbitři, dva komentátoři, jedna pomocná síla, čtyři lidi z televize a zdravotník.

„Do toho rizika bych byl ochotný jít, ať mi někdo zkusí říct, že dělám něco špatně, protože já zase vidím porady, kde sedí u jednoho stolu patnáct lidí,“ upozorňuje Novotný.

Ostatně před pár dny ztropila skandál fotka s prezidentem Milošem Zemanem v obležení jeho expertního týmu (v rouškách) u jídla.

Oktagon dosud odložil ostravský a košický turnaj, stejný osud nejspíš čeká i ten v Praze v polovině května. „Ze dne na den byl pryč 15milionový turnaj v Ostravě, jsou to milionové částky za každý turnaj, ale nemá cenu nad tím plakat, zatím to nepočítáme. Rupla by nám hlava, ale věřím, že turnaj na Štvanici v létě už je reálný,“ doufá Novotný.

Vloženým „pohárem“ prý Oktagon nevydělá, ale splní tím povinnosti k partnerům a postará se o desítky vlastních pracovníků a zápasníky.

Ti se teď hlásí o účast, počítá se s Gáborem Borárosem, zájem pro web Shorties potvrdili Matouš Kohout, Jan Janka, Milan Ďatelinka, Vasil Ducár, Matěj Peňáz a Samuel Daňko.

Určitě se nepředstaví Karlos Vémola, který se léčí po operaci ramene, zřejmě ani Václav Mikulášek. Attila Végh bude pravděpodobně zápasit až příští rok.

„O Végha má zájem Viktor Pešta, ale pro něj jako pro Karlose platí, že se k němu musí probojovat, u Attily to vidím na zahraniční jméno,“ říká Novotný.

Než se bude moci Oktagon vrátit k regulérním turnajům s fanoušky, spouští na sedm týdnů krizový plán Underground. Zatím optimisticky počítá s 25. dubnem jako začátkem. Dnem, kdy by smíšená bojová umění mohla být jediným živě vysílaným profesionálním sportem v Česku a na Slovensku.

Autor: