130 let

Valtteri Bottas se raduje z vítězství v kvalifikaci. | foto: Reuters

Kvalifikaci F1 v Sáchiru vyhrál Bottas, druhý dojel Hamiltonův náhradník Russell

Sport
  •   19:24
Sáchir - Kvalifikaci na Velkou cenu Sáchiru formule 1 vyhrál Valtteri Bottas z Mercedesu. Vedle něj se do první řady v nedělním závodě postaví jeho dočasný týmový kolega George Russell, který v Bahrajnu v německé stáji nahradil nemocného již jistého mistra světa Lewise Hamiltona.

Bottas si na kratším okruhu, než na jakém se na stejném místě před týdnem jela Velká cena Bahrajnu, dojel pro pátou pole position v sezoně výkonem 53,377. Russella, který se do Mercedesu přesunul z Williamsu poté, co sedminásobný mistr světa Hamilton měl pozitivní test na koronavirus, porazil o 26 tisícin.

Valtteri Bottas se raduje z vítězství v kvalifikaci.
Lewis Hamilton ovládl závod formule 1 v Belgii. Druhý dojel Bottas, třetí...

Dvaadvacetiletý Russell, jenž v Sáchiru vyhrál oba páteční tréninky, přestože se musel vyrovnávat s novým vozem, si připsal nejlepší kvalifikační výsledek v kariéře a má velkou šanci poprvé v kariéře bodovat. Jeho dosavadním maximem v kvalifikaci i v závodě bylo jedenácté místo.

Ze třetího místa odstartuje Max Verstappen z Red Bullu. Za Bottasem, se kterým bojuje o druhé místo v konečném pořadí a dva závody před koncem sezony na pilota Mercedesu ztrácí 12 bodů, zaostal o 56 tisícin. Čtvrtým místem překvapil Charles Leclerc z Ferrari.

Kvalifikace na Velkou cenu Sáchiru, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Bottas (Fin./Mercedes) 53,377, 2. Russell (Brit./Mercedes) -0,026, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,056, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,236, 5. Pérez (Mex./Racing Point) -0,413, 6. Kvjat (Rus./Alpha Tauri) -0,529, 7. Ricciardo (Austr./Renault) -0,580, 8. Sainz (Šp./McLaren) -0,633, 9. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -0,777, 10. Stroll (Kan./Racing Point) -0,823.

Autor: ČTK