130 let

Česká tenistka Petra Kvitová | foto: Reuters

Aktualizováno

Kvitová je na turnaji v Tokiu v semifinále, Šafářová vypadla

Davis Cup
  •   8:00aktualizováno  14:33
TOKIO - Tenistka Petra Kvitová zvládla v Tokiu dva zápasy během dne a počtvrté v sezoně si zahraje semifinále turnaje WTA. Sedmá nasazená nejdříve dopoledne porazila v dohrávce třetího kola Američanku Madison Keysovou dvakrát 6:2 a večer zdolala ve čtvrtfinále i Rusku Světlanu Kuzněcovovou 6:4 a 6:1. S turnajem se naopak rozloučila Lucie Šafářová, která po sérii osmi vítězství a titulu z Québecu podlehla Dánce Caroline Wozniacké po boji 6:2, 3:6 a 2:6.

"Po hodně dlouhé době jsem vyhrála dvě dvouhry v jeden den a jsem ráda, jak jsem to zvládla. První zápas jsem vyhrála rychle, což bylo dobře, a dokázala jsem se zkoncentrovat i na ten druhý," řekla na kurtu Kvitová. V Tokiu si zopakuje semifinále z roku 2011, ale na případný titul zatím nemyslela. "Teď jsem nadšená ze semifinále a musím se soustředit na další zápas," uvedla. Všechny tři letošní účasti v semifinále proměnila Kvitová v postup do boje o titul, který získala v únoru v Dubaji.

V japonské metropoli bude proti české wimbledonské vítězce stát bývalá světová jednička Venus Williamsová z USA, s kterou má bilanci 1:1. "Už se zápasu s Venus nemůžu dočkat a těším se," napsala Kvitová na sociální sítě. Starší ze sester Williamsových porazila v roce 2008 v Memphisu jako tehdy 143. hráčka světa. Z hůře postavenou tenistkou Venus nikdy v kariéře neprohrála. Druhý zápas hrála Kvitová s vítězkou sedmi grandslamů ve dvouhře loni v Miami a ve třetím setu dostala "kanára".

Česká tenistka Lucie Šafářová

Aktuálně je Kvitová světovou jedenáctkou a Venus Williamsové patří po zdravotních problémech až 63. místo v pořadí WTA. Zápas s osmnáctiletou Keysovou rozehrála Kvitová už ve středu, ale v první hře byl kvůli dešti přerušen. Dohrávku třiadvacetiletá česká hráčka zvládla, odvrátila všech pět brejkbolů a postoupila za hodinu a čtvrt. Následně se odhlásila ze čtyřhry a v duelu s Kuzněcovovou předvedla jeden ze svých nejlepších výkonů v roce. Dobře se pohybovala, hrála rychle a bez zbytečných chyb.

Rosol si s Berdychem čtvrtfinále v Bangkoku nezahraje

V prvním setu odvrátila dva brejkboly a v desátém gamu díky tvrdým returnům a vítězným míčům vzala Rusce podání. Ve druhé sadě už dominovala. Šafářová si přivezla z Kanady do Japonska dobrou formu a tři zápasy včetně dvou proti nasazeným soupeřkám zvládla. I čtvrtfinále s Wozniackou výborně rozehrála. Dvakrát sebrala bývalé světové jedničce servis, vedla už 4:0 a první set rodačce z Brna jasně patřil.

Dánská soupeřka se pak ale začala rapidně lepšit.¨Druhou sadu rozhodl brejk Wozniacké v šestém gamu a od té doby byla lepší hráčkou na kurtu. Šafářová měla problém čelit jejímu servisu a do hry už se nedostala. Wozniacké podlehla letos podruhé, v únoru v Dubaji měl jejich zápas jasný průběh. Dnešní třísetová bitva trvala bez tří minut dvě hodiny.

České čtvrtfinále na turnaji mužů v Bangkoku se neuskuteční. Soupeřem nejvýše nasazeného Tomáše Berdycha bude Lu Yen-Hsun z Tchaj-wanu, který porazil Lukáše Rosola 6:3 a 6:2. Lídr daviscupové reprezentace Berdych může proti asijskému soupeři navázat na loňské vítězství z Masters v Cincinnati, kde Lu Yen-Hsuna porazil ve dvou setech. Tehdy hráli rovněž na tvrdém povrchu. Rosol ztratil s tenistou z Tchaj-wanu hned první servis, což rozhodlo o osudu úvodního setu. Ve druhé sadě se český tenista držel do stavu 2:2, pak ale Lu Yen-Hsun opět dvakrát využil brejkbol a po necelé hodině slavil postup do čtvrtfinále.

Výsledky tenisových turnajů

Tokio (tvrdý povrch, dotace 2,369.000 dolarů)
Dvouhra - 3. kolo
Kvitová
(7) - Keysová (USA) 6:2, 6:2
Kuzněcovová (Rus.) - Cirsteaová (15-Rum.) 7:6 (7:3), 6:1

Čtvrtfinále
Wozniacká (4-Dán.) - Šafářová 2:6, 6:3, 6:2
Kvitová (7) - Kuzněcovová (Rus.) 6:4, 6:1
V. Williamsová (USA) - Bouchardová (Kan.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:3

Čtyřhra - čtvrtfinále
Blacková, Mirzaová (Zimb./Indie) - Grönefeldová, Peschkeová (4-Něm.) 7:5, 6:3
Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (1-Tchaj-wan/Čína) - Görgesová, Záhlavová-Strýcová (Něm.) 6:3, 6:4
Kudrjavcevová, Rodionovová (Rus./Austr.) - Flipkensová, Kvitová (Belg.) bez boje

Bangkok (tvrdý povrch, dotace 567.530 dolarů)
Dvouhra - 2. kolo
Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) - Rosol (8) 6:3, 6:2
Simon (4-Fr.) - Tomic (Austr.) 6:4, 7:5
Raonic (3-Kan.) - Matosevic (Austr.) 7:6 (7:3), 4:6, 6:4
Južnyj (5-Rus.) - Istomin (Uzb.) 6:3, 6:3

Kuala Lumpur (tvrdý povrch, dotace 984.000 dolarů)
Dvouhra - 2. kolo
Melzer (4-Rak.) - Zverev (Něm.) 7:5, 6:4
Benneteau (5-Fr.) - Andújar (Šp.) 7:6 (10:8), 6:2
Sousa (Portug.) - Cuevas (Urug.) 4:6, 7:5, 6:0

Čtyřhra - 1. kolo
Ram, Tecau (USA/Rum.) - Dlouhý, Hanley (Austr.) 6:4, 7:5

Autoři: Lidovky.cz, ČTK