130 let
Petra Kvitová.

Petra Kvitová. | foto: ČTK

Kvitovou zradilo podání, do čtvrtfinále US Open se nepodívá

Sport
  •   21:59aktualizováno  22:13
PRAHA/NEW YORK - Česká tenisová naděje Petra Kvitová nedokázala navázat na utkání se světovou jedničkou Dinarou Safinovou a v osmifinále US Open podlehla za dvě hodiny a tři minuty nenasazené belgické tenistce Yanině Wickmayerové 6:4,4:6 a 5:7.

Celkem patnáctkrát si obě devatenáctileté tenistky na kurtu Louise Armstronga sebraly podání. Vše začalo hned na úvod zápasu, do kterého vstupovala česká hráčka jako mírná favoritka. Jak by také ne, když před dvěma dny na stejném dvorci vyprovodila světovou jedničku Safinovou.

Opět se ale opakovala historie, kdy mladá Češka po skvělém výkonu proti tenistce ze světové desítky na grandslamu v následujícím kole svou roli nezvládla. "Musím si na to dát pozor, jít do utkání s čistou hlavou," burcovala se Kvitová před zápasem. Marně.

První sadu ještě dokázala otočit a vyhrát 6:4, v následujících jí ale v nejhorších chvílích zklamalo podání, její silná zbraň. Česká hráčka sice byla aktivnější (30 vítězných míčů proti 14 soupeřky), ale také výrazně častěji chybovala (51 nevynucených chyb - z toho 8 dvojchyb proti 24 soupeřky). Druhou sadu Kvitová ztratila 4:6 a ve třetí již prohrávala 2:5.

Dokázala sice srovnat na 5:5 a vést při podání soupeřky 40:30, game ale opět nevynucenými chybami ztratila. Wickmayerová si následně vypracovala při servisu české tenistky tři mečboly a hned první využila. Český zázrak na US Open tak skončil již v osmifinále. Přesto se Kvitová za předvedené výkony na posledním grandslamu roku nemusí stydět.

Posledního zástupce ve dvouhrách má Česko mezi muži, dnes v noci nastoupí Radek Štěpánek proti Novaku Djokovičovi.

Autor: Antonín Vavrda