130 let
Tomáš Satoranský při obraně legendárního LeBrona Jamese.

Tomáš Satoranský při obraně legendárního LeBrona Jamese. | foto: Reuters

LeBron James či James Harden. Američané skládají dream team na olympiádu v Tokiu

Sport
  •   8:11
Praha - Superhvězdní basketbalisté LeBron James, James Harden a Russell Westbrook by se v barvách Spojených států rádi zúčastnili olympijského turnaje v Tokiu 2020.

Boj o nominaci tak už začal: minulý týden se svůj pro start pod pěti kruhy vyslovili další velké postavy NBA - rozehrávači Stephen Curry a Damian Lillard.

Tokio bylo pro americké novináře jedním z hlavních témat na startu přípravných kempů před novou sezonou NBA.

„Chtěl bych jet. Musím. Zároveň chci ale zůstat zdravý. To je nejdůležitější,“ uvedl James během mediálního dne Los Angeles Lakers. Totéž řekl houstonský střelec Harden a jeho nový spoluhráč Westbrook. „Reprezentovat USA je jeden z mých cílů,“ potvrdil Harden.

Americký tým se musel na nedávném mistrovství světa v Číně obejít bez nejlepších hráčů a zaznamenal historicky nejhorší výsledek v podobě sedmého místa.

„Z toho, jak se nám v létě vedlo, jsem neměl radost,“ poznamenal James, jenž má ve sbírce zlaté medaile z OH 2008 a 2012 a bronz z Atén 2004. Harden a Westbrook byli spolu s ním členy vítězného týmu v Londýně.

Zato opora Golden State Curry ještě na olympiádě nehrála (má však dvě světová zlata) a portlandský tahoun Lillard chyběl v národním týmu zcela.

Autoři: ČTK