130 let

Český skokan Jan Mazoch po pádu v polském Zakopaném. | foto: AFP

Lékaři: Mazoch by se mohl vrátit na můstky

Sport
  •   13:31
KRAKOV - Jan Mazoch má reálnou šanci vrátit se ke skákání na lyžích. V Krakově to dnes oznámili polští lékaři. Zdravotní stav českého reprezentanta, který měl 20. ledna v Zakopaném hrůzostrašný pád, se zlepšil natolik, že by v tomto týdnu mohl být převezen do České republiky.

"Má reálné naděje, že bude opět skákat. Sám to chce," prohlásil před novináři ředitel nemocnice Marek Moskala. "Domů byl mohl být převezen ve středu," doplnil čerstvé informace lékař. "Je to jeden z možných termínů," potvrdil manažer skokana Jan Baier.

Jednadvacetiletý Mazoch byl několik dní udržován v umělém spánku, ale po probuzení se začal rychle zotavovat. Je schopen se sám pohybovat a hýbe bez omezení všemi končetinami. V České republice by ho měli převzít lékaři v pražské vojenské nemocnici ve Střešovicích.

Tiskové konference se měl podle polských médií zúčastnit dokonce také Mazoch, Baier to však dementoval. Před novináře předstoupili nakonec pouze lékaři, jejichž kolegové ve stejnou dobu Mazocha vyšetřovali.

Skokanův stav se razantně zlepšil přes víkend, podle mluvčí nemocnice Anny Niedzwiedzké jsou jeho reakce však ještě trochu zpomalené, což je zřejmě důsledek podávání tišících léků.

V případu se angažuje rovněž krakovská prokuratura, která vyšetřuje, zda pořadatelé neporušili zákon, když nechali závodníky skákat v těžkých povětrnostních podmínkách.

Autor: ČTK