130 let

Radost fotbalistů Sparty | foto: Viktor Chlad, Lidové noviny

Mistrem ligy se stala Sparta

Sport
  •   19:23
PRAHA - Dramatická ligová sezona už zná svého krále. Ligový titul získali fotbalisté Sparty, kteří jako první v historii samostatné České republiky dokázali zvítězit v ligové soutěži i v poháru. Účast v předkole Ligy mistrů si zajistila také Slavia.
Ta vstoupí do nejprestižnější klubové soutěže ve 2. předkole, Letenští o kolo později. O kolo dříve vstoupí do nejprestižnější klubové soutěže Slavia, která využila prohry Liberce v Mladé Boleslavi 0:4 a po vítězství 2:0 v Českých Budějovicích poskočila na druhou příčku.

Závěrečné pořadí Gambrinus ligy

1. Sparta 62 - 3. předkolo Ligy mistrů
2. Slavia 58 - 2. předkolo Ligy mistrů
3. Mladá Boleslav 58 - Pohár UEFA
4. Liberec 58 - Pohár Intertoto
5. Brno 46
6. Plzeň 46
7. Ostrava 46
8. Teplice 42
9. Jablonec 38 - Pohár UEFA (pohár)
10. České Budějovice 34
11. Kladno 31
12. Most 31
13. Zlín 27
14. Olomouc 26
15. Příbram 21 - sestup
16. Slovácko 19 - sestup

Při rovnosti bodů s Mladou Boleslaví a Libercem rozhodla ve prospěch Pražanů nejlepší bilance ve vzájemné minitabulce. Pohár UEFA si zahraje Mladá Boleslav.

Obhájce titulu Liberec nakonec spadl až na čtvrtou příčku, která umožňuje hrát pouze letní Pohár Intertoto, odkud vede cesta do Poháru UEFA. Už před posledním kolem bylo rozhodnuto o sestupu Příbrami a Slovácka.

Sparta - Most 5:0
Nejvyšší výhrou sezony se probili sparťanští
fotbalisté ke 34. mistrovskému titulu své historie a současně prvnímu double po 18 letech. Sparta v posledním kole porazila Most 5:0 a vyprodaný stadion na pražské Letné slaví. Nový mistr po celý zápas jednoznačně
dominoval, úvodní dva góly nastřílel v první čtvrthodině, o pět branek vedla dvacet minut před koncem. Nádherné loučení prožil brankář Jaromír Blažek, který odchází do Norimberku.

České Budějovice - Slavia 1:2
Fotbalisté Slavie Praha zvítězili v posledním ligovém kole letošní sezony v Českých Budějovicích 2:1 a po výhře Mladé Boleslavi nad Libercem se v tabulce posunuli na druhé místo, které jim zaručuje start v předkole Ligy mistrů. Pražané zároveň pokazili loučení s aktivní kariérou domácímu záložníkovi Karlu Poborskému. Úvod střetnutí ozdobilo slavnostní rozloučení českého rekordmana v počtu reprezentačních startů Poborského s aktivní prvoligovou scénou. Zkušený středopolař nastoupil k 234. ligovému utkání a výkonný ředitel jihočeského klubu Zdeněk Kořínek poté vyřadil natrvalo dres s číslem 8 ze sestavy Českých Budějovic.

Mladá Boleslav - Liberec 4:0
Fotbalisté Mladé Boleslavi díky brankové smršti ve druhém poločase rozdrtili v posledním ligovém kole Liberec 4:0 a zajistili si tak třetí místo v tabulce, z nějž se postupuje do Poháru UEFA. Naopak hráči Liberce, kteří dnes ještě teoreticky mohli pomýšlet na obhajobu loňského prvenství, končí až na čtvrté pozici a v létě se představí "jen" v Poháru Intertoto, z nějž ale může vést cesta i do Poháru UEFA. Boleslav soupeře dnes přehrála po změně stran, když k triumfu výrazně přispěl dvěma trefami útočník Kysela, debakl Liberce pak ještě dovršili
Kopic se střídajícím Holubem.

Teplice - Ostrava 1:2

Kuriózním gólem svého nejlepšího střelce Davida Střihavky získali fotbalisté Baníku Ostrava v závěrečném kole první ligy výhru 2:1 v Teplicích. Severočeši vedli gólem Verbíře, ale hosté pak utkání obrátili. Vítězství zařídil Střihavka pět minut před koncem svou třináctou trefou v sezoně, když míč poslal neočekávaně břichem z velkého vápna za záda teplického brankáře Dvořáka. Ostravští díky vítězství pokořili hranici 46 získaných bodů a podle prémiového řádu v klubu se mohou těšit na dva a půl milionu korun.

Zlín - Olomouc 1:1
Fotbalisté Zlína zakončili sezonu na domácím trávníku remízou 1:1 s Olomoucí. Svěřenci kouče Hoftycha poslal do vedení v 70. minutě obránce Ivo Zbožínek, ale o deset minut později srovnal hostující bek Aleš Škerle.

Kladno - Plzeň 1:1
Fotbalisté Kladna remizovali v utkání 30. ligového kola s Plzní 1:1. V zápase, který začal kvůli průtrži mračen s asi patnáctiminutovým zpožděním, se Plzeň ujala vedení v 11. minutě po brance Pilaře, avšak v 74. minutě přišla o vyloučeného stopera Radu a náskok neudržela.

Příbram - Brno 0:1
Fotbalisté Brna se rozloučili nejen s ligovou sezonou ale také s trenérem Josefem Mazurou vítězstvím v Příbrami, které je posunulo na páté místo. Jedinou branku utkání vstřelil už v 10. minutě po Mezlíkově přihrávce Zelenka, jenž z hranice trestného území přehodil brankáře Pařízka. Brňanům ještě v tomto zápase šlo o vylepšení sedmého místa, naopak Příbram
se loučila s nejvyšší soutěží. Pro domácí příznivce zápas ztratil přitažlivost, do hlediště zavítali pouze tři stovky zcela pasivních diváků.

Jablonec - Slovácko 3:1
Díky dvěma brankám v samém závěru utkání 30. kola proti Slovácku prožil vítěznou derniéru na lavičce fotbalistů Jablonce trenér Petr Rada. Severočeši vydřeli tři body v poslední minutě duelu s jistým sestupujícím, když se nejprve po centru loučícího se Webera trefil Fukal a pojistku přidal Nulíček. Jablonec se tak po třech prohrách za sebou dočkal na závěr sezony plného bodového zisku. Na Střelnici se hrál bezstarostný fotbal, k němuž přispívalo postavení obou soupeřů v tabulce.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK