130 let

11. Stanislav Griga - Jaroslava Hřebíka vystřídal na trenérské pozici na Letné Stanislav Griga. V roli hlavního kouče však vydržel jen o pár zápasů více než jeho předchůdce. Po 27 duelech se pakoval s mizernou bilancí: 12 výher, 7 remíz a 8 porážek. | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Mužstvu chybí herní pohoda, tvrdí Griga

Sport
  •   13:36
Dvě rozdílné tváře ukázali na stadionu Arsenalu fotbalisté Sparty. Kromě posledních deseti minut odráželi soupeře úpornou defenzivou a inkasovali pouze jednou. Otevřená partie při závěrečné honbě za vyrovnáním však ukázala limity českého zástupce v Lize mistrů. „V análech proto zůstane navždy zapsána prohra 0:3,“ musel konstatovat letenský trenér Stanislav Griga.

* Věřil jste v průběhu utkání v lepší výsledek?
Až do 82. minuty jsme předvedli slušnou obrannou činnost. Měli jsme se zároveň pokoušet o protiútoky, ale chyběla nám přesnost. Pak jsme šli do rizika a nahradili středového hráče útočníkem. Soupeř nás rychle potrestal dvěma góly.

* Nelitujete zpětně, že jste vrhli všechny síly dopředu?
Určitě bych byl kritizovaný, kdybych to neudělal. Ale ukázalo se, že proti takovým mužstvům nemůžeme hrát otevřeně.

* Obrana znovu nepokryla kanonýra Henryho. Šlo odvrátit parádní gól z jeho kopačky?
Nikdy nemůžeme zabránit tomu, aby vystřelil z dvaceti metrů placírkou. Má vynikající kopací techniku a v tom je jeho velikost.

* Svým svěřencům nemůžete vytknout slabé nasazení. Dokážou ho nyní přenést i do české ligy?
Hráči se vydali až na dno svých sil, které jim dodalo v nádherné atmosféře 40 tisíc diváků. Chtěl bych vidět, jak by hráli Henry s Piresem, kdyby na Higbury přišly jen čtyři tisíce fanoušků. Ale nasazením bylo srovnatelné s druhým poločasem v zápase s Olomoucí. Výraznější problémy jsme s tímto faktorem měli jen při derby se Slavií.

* Trpí někteří hráči jen slabší formou, nebo na špičkové zápasy jednoduše nemají?
Třeba Petra Lukáše znám už z Liberce, tak vím, že u něj ta kvalita je. I Adam Petrouš odehrál spoustu skvělých zápasů za Slavii a Lukáš Zelenka asi také ví, že hraje pod svoje možnosti.

* Co považujete za největší nedostatek současné Sparty?
Mužstvo není v herní pohodě. Jinak by slibné šance proměnilo.

* Může vás z takové krize dostat jeden povedený výsledek?
Stačí šťastné vítězství a třeba se to otočí. Podobně to několikrát fungovalo už v minulosti. Již několikrát jsem říkal, že v současné sestavě není navíc silná osobnost, která by dokázala ostatní strhnout. V létě se počítalo, že takovým mužem bude Tomáš Sivok. Jenže kvůli zranění s ním nemůžeme počítat.

* Jak budete motivovat tým pro sobotní zápas v Jablonci?
Trenér v takové situaci snad nemusí nic říkat. Na nástěnku v kabině pověsím papír s ligovou tabulkou. To by mohlo stačit.

* Teoreticky vyloučený není ani váš postup ze základní skupiny Ligy mistrů. Troufáte si ještě na takový úspěch?
Máme před sebou dva zápasy. Pokud je vyhrajeme, tak věřím, že se před Ajax protlačíme. Všiml jsem si, že si to uvědomují i hráči.

Autor: