130 let

Chris Kunitz z Anaheim Mighty Ducks (vpravo) překonává brankáře Nashville Predators Tomáše Vokouna | foto: ČTK

Na NHL chodí víc diváků než před stávkou

Sport
  •   8:32aktualizováno  11:37
NEW YORK - Po roční výluce byli fanoušci v NHL tak hladoví po hokeji, že vytvořili historický rekord v návštěvnosti. Během října přišlo na jedno utkání v průměru 16 820 diváků.

Arény všech třiceti mužstev byly v prvním měsíci od začátku sezony naplněny z 91 procent.  Na zápasy se přišlo podívat o 615 více diváků než ve stejném měsíci předloňského roku.

Tučňáci táhnou
Největší divácký nárůst zaznamenal Pittsburgh. Hlavním tahákem pro fanoušky byl první hráč letošního draftu Sidney Crosby, který v porovnání s říjnem před dvěma lety zvýšil návštěvnost na zápasech "Tučňáků" o 31 procent.

Spokojeností si mohli mnout ruce také funkcionáři v Tampě Bay (26 procent), Calgary (23), Carolině (21) či Floridě (19). Pozadu nezůstaly ani ostatní kluby a minimálně vyrovnalo nebo překročilo říjnový průměr hned 23 týmů.

Než začala v NHL výluka způsobená sporem o novou kolektivní smlouvu, přišlo v říjnu 2003 na každý zápas v průměru 16.205 fanoušků. O rok dříve to bylo o 21 více a podzim 1999 znamenal dosavadní maximum - průměrnou návštěvnost 16.397.

Modrému a Hemskému se daří
Čeští hokejisté Aleš Hemský a Jaroslav Modrý dali v úterních zápasech NHL po dvou gólech a patřili k hlavním strůjcům vítězství svých týmů. Hemského Edmonton porazil 5:1 Columbus, Modrý se radoval s Atlantou z výhry 6:4 v Tampě. Druhá Modrého trefa byla vítězným gólem a kromě zkušeného obránce se do statistik minimálně jedním bodem zapsali také jeho slovenští kolegové Peter Bondra s Mariánem Hossou a Ronaldem Petrovickým.

Nejlepším hráčem Lightning byl aktivní Václav Prospal, autor branky a finální přihrávky, Pavel Kubina připravil jeden ze dvou gólů Richardsovi. "Nemůžeme se na nic vymlouvat. Věděli jsme přesně, v čem jsou nebezpeční. Dostali jsme čtyři góly v oslabení, to se pak těžko vyhrává," mračil se po neúspěšném večeru Kubina.

Atlanta brankově zúročila všechna vyloučení domácích. Pardubický odchovanec Hemský předvedl další ze svých parádních vystoupení, jeho bilance z posledních tří zápasů činí osm kanadských bodů. V sestavě Blue Jackets, za něž po nahrávce Výborného vstřelil premiérový gól sezony Rostislav Klesla, se letos teprve podruhé objevil kanonýr Rick Nash, jenž na sebe upozornil jen nešetrným zákrokem loktem proti Miku Pecovi.

Brian Leetch nedohrál
Až devětadvacet vteřin před koncem prodloužení rozhodl o výhře New York Islanders 4:3 nad Bostonem rychlík Shawn Bates, jehož nedokázal pokrýt český bek Jiří Šlégr. "Blake mě skvěle uvolnil. Snažil jsem se vystřelit, aby to případně mohl dorazit. To už ale nebylo třeba," přehrával si nahlas rozhodující moment utkání střelec vítězného gólu, který tak Šlégrovi ztrpčil jubilejní 600. utkání v NHL.

Spoluhráč českého hokejisty a klíčový muž sestavy Bruins Brian Leetch nedohrál utkání kvůli zranění kolena. "Je to poprvé během mé kariéry, co mám právě takové poranění. Hodně to bolí, moudřejší však budu až po zítřejším vyšetření," uvedl jeden z nejslavnějších hráčů soutěže.

I v NHL se kritizují rozhodčí
ím základní hrací doby vyrovnal skóre duelu mezi Montrealem, hrajícím bez zraněného Radka Bonka, a Floridou domácí Begin. Panthers uteklo vítězství mezi prsty a soupeři potom ještě v prodloužení darovali o bod víc, když se za záda Luonga trefil Ryder na 5:4.

Oba důležité góly padly v početní výhodě. Tří finálních nahrávek dosáhl bojovný kapitán Canadiens Saku Koivu.

Hosté spílali zejména rozhodčímu Stephanu Augerovi. "Několik sporných vyloučení bylo na obou stranách, bohužel jedno i v prodloužení. Nejsme zvyklí si na arbitry stěžovat, když ale píská on, tak je to pokaždé stejná písnička," zlobil se veterán v sestavě Panterů Chris Gratton, který v nastavení obdržel 12 trestných minut.

Šťastně načali sérii zápasů na kluzištích soupeřů hokejisté Pittsburghu, kteří v prodloužení zdolali New Jersey 4:3. Připsali si tak druhé vítězství celkem a první venku v letošním soutěžním ročníku. V sestavě domácích opět absentoval zraněný brankář Brodeur, který tři zápasy po sobě chyběl naposledy v sezoně 1993- 94.

Jiří Fischer pomstil brankáře
Detroit bez výraznějších obtíží zdolal už potřetí v sezoně Chicago. Tentokrát 4:1, přestože Robert Lang neproměnil trestné střílení a už v sedmnácté minutě kvůli zranění odstoupil gólman Legace, jehož nahradil Osgood.

Brankářskou jedničku Red Wings poranil provokatér Matthew Barnaby, jehož okamžitě pěstmi ztrestal mistr světa z Vídně Jiří Fischer. "Barnaby na našeho gólmana spadl úplně zbytečně," vysvětloval své chování obránce.

V "Hockeytownu" slaví nejdelší sérii bez porážky za téměř deset let. Devět vítězství za sebou Rudá křídla naposledy zaznamenala v roce 1996, kdy si nakonec připsala rekordních 62 výher v základní části.

V úterý večer si 300. asistenci v NHL připočetl Lang. Na gól poražených nahrál Jaroslav Špaček.

Ani gól nedokázala vstřelit Minnesota finskému brankáři Calgary Kiprusoffovi, který vychytal druhé čisté konto sezony, a dopomohl tak k výhře kanadského mužstva 3:0. Podeváté za sebou byl soupeřem přestřílen Nashville a tentokrát i gólově Anaheimem. Prohře Predátorů 1:4 nezabránil 31 úspěšnými zákroky ani Tomáš Vokoun. Jeho spoluhráč Yanic Perreault vsítil v nejlepší lize světa 200. gól.

Autor: